Hírek, pályázatok

A munkanélküliek többsége foglalkoztathatatlan

2013.11.28.

mh

2013. november 27., 14:30

A fiatal munkanélküliek többsége nem beszél semmilyen idegen nyelvet és nem tudja használni a számítógépet, derült ki abból a kutatásból, amit a munkaerőpiac feltárása kapcsán készítettek Szabadkán, de egyébként az egész országban hasonló gondok merülnek fel a foglalkoztatás területén, vagyis amellett, hogy nagyon sok a munkanélküli, kevés az, aki foglalkoztatható, hiszen a munkanélküliek többsége nem foglalkozik azzal, hogy fejlődjön, új képesítéseket szerezzen. Sajnos a munkanélküliek rendkívül érdektelenek, attól függetlenül, hogy fizetni kell egy képzésért vagy sem, nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy piacképesek legyenek. Ha valaki munkanélküli, az egy dolog, de az már teljesen más, ha valaki foglalkoztatható – emelte ki Pavle Budimčević, a szabadkai Szabadegyetem programigazgatója, valamint a Matchdo projektum menedzsere.

– A Matchdo olyan projektum, amit az Európai Unió The Lifelong Learning projektumának keretében valósítunk meg. Ezt a projektumot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal, valamint a tartományi oktatási titkársággal közösen valósítjuk meg, azzal a céllal, hogy áthidaljuk azt a szakadékot, ami jelenleg a munkaadók és a munkakeresők között tátong – tudtuk meg Pavle Budimčevićtől. Hozzátette: – Kétségbeejtő, hogy a Szabadkán működő nagyvállalatok más városokból alkalmaztak menedzsereket, ugyanis a város területén nem találtak olyan szakembert, aki megfelelő tudással és kvalitással rendelkezne. Ennek a projektumnak, amivel mi foglalkozunk, az a célja, hogy megtaláljuk azt a tudást, képességet, ami hiányzik, és amire a jövőbeli alkalmazottaknak szükségük lesz. E projektumon keresztül Szabadkán egy kísérleti programban olyan munkavállalókat képzünk majd ki, akikre biztosan szükség lesz azoknál a külföldi vállalatoknál, amelyek a város területén működnek – mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy az oktatási rendszer sajnos nagyon nehézkesen reagál a munkapiac igényeire. Évek óta minden évben több szakmából kerülnek ki több tízesével a munkakeresők, akikre nincs szükség, másrészt más szakmákban nincs elegendő szakképesített ember. Éppen ezért a nem formális oktatásnak kellene átvállalnia az átképzés, illetve a szükséges képzések szerepét, hiszen jóval gyorsabban, egy-két hónap, vagy egy év alatt tudnak reagálni a munkaerőpiac igényeire.

A kerekasztal-beszélgetésen, ahol jelen voltak a nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, valamint az oktatásügy képviselői, ismertették annak a kutatásnak az eredményeit, amit a vállalatok és a munkavállalók körében végeztek. Ilyen kerekasztal-beszélgetésre sor kerül még Nišben, Leskovacon, Kraljevón, Kragujevacon, Inđiján, Újvidéken és Belgrádban.

Vladimir Perovićtól, a Matchdo projektum egyik képviselőjétől megtudtuk, az ország munkaerőpiacát elemezve kiderült, amellett, hogy az állami egyetemek és a magánegyetemek folytonos versengésben vannak, nagy számban kerülnek ki a munkaerőpiacra olyan diplomások, akik nem rendelkeznek kellő tudással, képességekkel ahhoz, hogy a diplomájuk szerint el is helyezkedjenek. Ugyanakkor az oktatás nem követi a munkaerőpiac igényeit, így egyik oldalról ontja magából azokat a szakmunkásokat, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni, más oldalról pedig a fiatalok érdeklődésének hiányában számos szakmát már nem is tanítanak az iskolák. Mint figyelmeztetett, annyira súlyossá vált a helyzet, hogy egyes szakmák hiányában 5–10 éven belül akár külföldről kell behoznunk majd szakembereket.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nem formális oktatással foglalkozó intézmények is lassan eltűnnek. Több, felnőttoktatással foglakozó intézményt bezártak már, így annak ellenére, hogy az oktatási minisztérium nem rendelkezik pontos adatokkal, tudni lehet, hogy a felnőtt korú népesség mintegy 3 százaléka vesz részt a felnőttképzésben. Mint hozzátette, a helyzetet az is súlyosbítja, hogy a munkahelyekre igazából majd csak 2016 után lehet számítani, hiszen nagyon sok vállalat áll átszervezés alatt.

A munkavállalók között pedig egyre több a fiatal, ugyanis a munkanélküliek mintegy 50 százaléka 35 évnél fiatalabb. Leginkább az egyetemi végzettségű fiatalokat érinti ez a probléma. A munkaadók ugyanakkor elégedetlenek a munkavállalókkal, hiszen azok nem beszélnek idegen nyelveket, nem tudnak alkalmazkodni, nem rendelkeznek kellő mennyiségű tudással, de nem tudnak a számítógépen sem dolgozni.

Megtudtuk, Szabadkán többek között festőmázolókra, lakatosokra, univerzális hegesztőkre, sofőrökre, valamint menedzserekre, könyvelőkre van a legnagyobb igény.

 

(Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2170/vajdasag_szabadka/104540/A-munkan%C3%A9lk%C3%BCliek-t%C3%B6bbs%C3%A9ge-foglalkoztathatatlan.htm)

MEGHÍVÓ

2013.10.02.

Tisztelettel meghívjuk

A vajdasági magyar felnőttképzési hálózat

témakörében szervezendő konferenciára.

 

A rendezvény helyszíne és időpontja:

Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Magyarkanizsa, Fő tér 9.

 2013. október 30.

délután 15,30 óra.

 

A konferencia támogatója:

Szekeres László Alapítvány

 

A Konferencia szervezői:

Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény és a

Felnőttképzők Regionális Hálózata (FERHA)

 

A konferencia nyelve:

Magyar

 

A konferencia tartalmi szerkezete:

A konferencia alapvető célja, hogy a közvélemény tudtára adja a felnőttképzés létezését Vajdaságban, és annak lehetőségeit, valamint a nagyközönség elé tárja fontosságát, olyan előadók segítségével, akik jelentős szerepet vállalnak a felnőttek oktatásában ezen a területen. A konferencia témakörei érintik az MNT támogatásával készült felnőttképzési stratégia alapján készített hálózat kiépítését, a hálózatosodás előnyeit és az újonnan létrejött felnőttképzési törvény adta lehetőségeket.

 

Számítunk megtisztelő jelenlétére!

A részvétel regisztrációhoz kötött, ezért kérem részvételi szándékukat jelezzék az andragogia@cnesa.rs e-mail címen vagy a 024/875-411-es telefonszámon!

A 15 évnél idősebbek 14 százaléka nem fejezte be az általános iskolát sem

2013.09.13.

Szerbiában mintegy 850 000 felnőtt, illetve a 15 évnél idősebbek 14 százaléka még az általános iskolát sem fejezte be, ezért a Második esély program különösen nagy jelentőséggel bír – jelentette ki Tomislav Jovanović oktatási és tudományügyi miniszter.

Jovanović a belgrádi Szerbia Palotában megtartott Második esély – a rendszer tükrében elnevezésű értekezleten elmondta, a 2002-es és 2012-es népszámlálások között 20 százalékkal javul a lakosság képzettségi szerkezete.

Szavai szerint a gyerekek 24 százaléka nem indul el általános iskolába, azoknak a 24 százaléka pedig, akik befejezik az általános iskolát, nem tanul tovább, s a Második esély program részvevőinek is 24 százaléka hagyja ott a képzést idő előtt.

A tárcavezető kifejtette, a 25 és 60 év közöttieknek csak mintegy 3 százaléka vesz részt a felnőttképzésben, írja a Tanjug.

„A projektum realizálása 2010-ben kezdődött, s most szeptember 26-áig tart. Ekkor zárul a projektum első része, ekkor végzi el a képzést azoknak az első generációja, akik megragadták a második lehetőséget, s most megkezdik a harmadik lehetőség megvalósítását” – mondta Jovanović.

Kifejtette, Szerbiában egy egész sor reformot és stratégiai intézkedést hajtottak végre az oktatási rendszeren belül, így már megteremtődött a reformkeret az európai uniós normákkal való összehangoláshoz.

Tomislav Jovanović hangsúlyozta, a cél az, hogy minél előbb beilleszkedjünk és az EU szintjével egyenrangúak legyünk, s ennek érdekében az oktatás reformja prioritást élvező feladat.

(Forrás:  http://www.vajma.info/cikk/szerbia/19186/A-15-evnel-idosebbek-14-szazaleka-nem-fejezte-be-az-altalanos-iskolat-sem.html )

Képzés után munkalehetőség

2013.08.16.

Egy amerikai cég leányvállalatot létesítene Bácskossuthfalván

H. E.

Elsősorban fiataloknak nyújt lehetőséget a szeptemberben induló informatikai képzés, amely után a legjobbak munkahelyet is teremthetnek. A lehetőségről Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke és Kónya Oszkár menedzser nyilatkozott lapunknak.

– Bácskossuthfalva helyi közössége, amennyire lehetőségei engedik, próbál a munkanélküliség kérdésével is foglalkozni, legutóbb kiadtunk egy gazdasági kalauzt, melyben felsoroljuk, bemutatjuk a település kapacitásait, a marhafarm bővítésében, a hűtőház létrehozásában is próbálunk a lehetőségeinkhez mérten jelen lenni, és általában a helybeli cégeknél valamilyen formában segítségre lenni, hiszen ők alkalmazzák a legtöbb helybelit. Most elsősorban fiatal, számítógépes ismeretekkel rendelkező fiatalok számára kínál lehetőséget egy amerikai cég, akiknek képviselői már voltak is a faluban. Két amerikai úriember, Drew L. Gerber és William Stankowitch látogatása során született az ötlet, hogy valamilyen vonatkozásban segítenének, ezért közös döntéssel indítottunk egy projektumot, ami oktatási programot jelent. Az információs technológia világáról van szó, egy piacképes tudást nyújtana, majd a későbbiek folyamán esetleg munkahelyeket is biztosítana. Az iparos egyesület rendelkezésünkre bocsátotta a helyiségét az oktatás megszervezéséhez – tudtuk meg Fazekas Róbert tanácselnöktől, aki azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok-béli cég leányvállalatát szeretnék létrehozni Bácskossuthfalván, és már meg is vásároltak egy házat, ennek felújításáról készítenek is egy filmet.

– Valaminek a kezdetén vagyunk tehát, ami nagyon fontos, hogy jelenleg olyan fiatalokat próbálunk összegyűjteni, akik szívesen itt maradnának, és érdekli őket az informatika. A község területéről 15–20 fiatalra számítunk.

Kónya Oszkár menedzser a program ismertetése előtt elmondta, hogy a véletlen műve, hogy az internet segítségével az amerikaiak rátaláltak a bácskai településre. 

– Az internet csodákra képes, valójában kerestek egy helyet, ahol meg tudtak volna szállni, Split és Budapest után kerültek ide, Szabadkán szerettek volna megszállni, de nem sikerült, és Bácskossuthfalván a felújított ír házban találtak igényeknek megfelelő szállást, és így indult a történet. Két-három hétig itt voltak, megkedvelték a települést, ezért döntöttek úgy, hogy ingatlant vásárolnak, és ezután döntöttek a leányvállalat megnyitása mellett. A fiatalok felzárkóztatásához találták ki a hat hónapos tanfolyamot, amelyben szeretnének ösztöndíjazni 15–20 fiatalt, néhány témakörben: programozás, tartalom feltöltés, web design, grafikai tervezés, video-produkció, animáció, online marketing, témakörök, amelyek a modern információs világban megjelennek. A tudást szabadkai fiatalok adják át, a végén egy vizsga is lesz, és ha felveszik a tempót, akkor gyakornoki, fizetett státusba kerülhetnek, és a legjobbak számára rendes munkává alakulhat mindez. Az a nagy kérdés, hogy tudunk-e felmutatni kapacitást itt Észak-Bácskában, akik fel tudják venni a versenyt.
18–25 éves, nyitott, szerbül, magyarul, alapszinten angolul tudó fiatalokra számítunk, akik szeretnének fejlődni a számítógép-kezelés, vizuális programozás területén.

(Forrás: Magyar Szó online, http://www.magyarszo.com/hu/2066/vajdasag_topolya/100327/K%C3%A9pz%C3%A9s-ut%C3%A1n-munkalehet%C5%91s%C3%A9g.htm)

Szabadka: A hónap második felében iratkozás a felnőttek általános iskolájába

2013.08.06.

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola felnőttek iskolájának minden osztályába augusztus 19-e és 30-a között folyik a beiratkozás. A Szabadegyetemen működő intézménybe iratkozóknak magukkal kell vinniük az utolsó befejezett osztályról szóló bizonyítványukat, anyakönyvi kivonatukat és diákkönyvüket. A tanítás szeptember 2-án 7.30 órakor kezdődik. Az oktatás szerb és magyar nyelven is folyik, s teljesen ingyenes.

Bővebb tájékoztatást Szabó Anikó koordinátortól kérhetnek az érdeklődők augusztus 19-étől minden munkanapon 8-tól 12 óráig a Szabadegyetem 2. félemeletén a 310-es szobában, vagy telefonon a 024/554-600-as telefonszám 115-ös mellékén.

(Forrás: http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2013/Szabadka-A-honap-masodik-feleben-iratkozas-a-felnottek-altalanos-iskolajaba.html

Immár villamosmérnökök és gépészmérnökök is jelentkezhetnek

2013.07.31.

Kibővült a mester tanári képzés, idén már nemcsak mérnök informatikus tanári, hanem villamosmérnök tanári és gépészmérnök tanári képzést is szerveznek Szabadkán – A helyek államilag támogatottak

Tápai Renáta

2013. július 31., 09:48

Az Óbudai Egyetem ismét pályázatot hirdet Szabadkán olyan hallgatók számára, akik mérnöktanári, azaz mester tanári szakképesítést szeretnének szerezni mint mérnök informatikus tanár, villamosmérnök tanár vagy gépészmérnök tanár. Mérnök informatikus tanár képzési lehetőség tavaly nyílt először, a kétéves képzés első évét 14-en fejezték be. Idén most ismét lehetőség van mérnök informatikus tanár képzésre, emellett most villamosmérnök tanár és gépészmérnök tanár képzésre is, s ezúttal a képzések államilag támogatottak is.

A kétéves képzés kihelyezett levelező tagozat formájában zajlik, az órák többségét a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartják. Ahogy azt Jeges Zoltán koordinátortól megtudtuk, a képzés mesteri fokozat megszerzését biztosítja, valamint 36 kreditpontot biztosít pedagógiából, pszichológiából és oktatási gyakorlatból, tehát jogosulást a középiskolai oktatáshoz, emellett pedig természetesen a képzés azt is bizonyítja, hogy a tanár magyarul is elő tud adni. A képzésre jelentkezhetnek okleveles villamosmérnökök, okleveles gépészmérnökök, okleveles informatikusok, valamint a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán oklevelet szerzett informatikus mérnökök, villamos mérnökök és gépészmérnökök. A szabadkai képzést az Óbudai egyetem akkreditálta, és az Óbudai egyetem együttműködési szerződést is aláírt az Újvidéki Egyetemmel és a Mihajlo Pupin Műszaki Karral, amely szerződések tartalmazzák az okleveleket kölcsönös elismerési kötelességvállalását.

25 hallgató számára van szabad hely, jelentkezni augusztus 12-ig lehet, információ a zsolt.vinkler@magister.uns.ac.rs vagy a rumenyakovity@mnt.org.rs e-mail címen is szerezhető, de a tanítóképző kar honlapján – www.magister.uns.ac.rs – is lehet a képzésről bővebben olvasni, itt megtalálható a jelentkezési lap is.

(Forrás:http://www.magyarszo.com/hu/2051/kozelet_oktatas/99733/Imm%C3%A1r-villamosm%C3%A9rn%C3%B6k%C3%B6k-%C3%A9s-g%C3%A9p%C3%A9szm%C3%A9rn%C3%B6k%C3%B6k-is-jelentkezhetnek.htm)

Felhívás

2013.07.16.

Együttműködő partnereket (intézmények, civil szervezetek, szakemberek) keresünk a létrejött hálzatba. Küldetésünk teljesítése során mindenkit arra ösztönzünk, hogy fejlessze és szélesítse a felnőttek egész életen át tartó tanulási lehetőségeit. A megvalósításhoz a hálózat tagjai segíthetik egymást új képzési programok elérésében vagy szakemberhiány esetén.

A jobb oldalon lévő menűsorban található letölthető jelentkezési lappal várjuk a jelentkezőket szakembereket, intézményeket, civil szervezeteket vagy a felnőttképzés bármely területén dolgozókat, valamint azokat is akik a jövőben szeretnének felnőttképzési tevékenységet folytatni.

Jelentkezés és további információ a info@ferha.net e-mail címen vagy a 024/875-411-es telefonszámon

Magyarkanizsa: Átvették diplomáikat az üzletiterv-író tanfolyam hallgatói

2013.07.15.

Idén tavasszal sikeres pályázatot nyújtott be a Tartományi Ifjúsági és Sportügyi Titkársághoz a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődási Intézmény egy harminc tanórás üzletiterv-író tanfolyam megszervezésére és lebonyolítására. A kurzus elsődleges célcsoportja a 18 és 30 év közötti nők voltak. A tanulók a képzés során azt az üzletiterv-formát vették alapul, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is használ az önfoglalkoztatási programban.

Az üzleti terv írásának alapvető tudnivalóiról, a vállalkozások elindításához szükséges piackutatás fontosságáról, a hazai lehetőségekről és a nehézségekről, a témában több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember, Kaszás Judit okleveles közgazdász tartott előadásokat a képzés résztvevőinek.

A díjmentes tanfolyamon összesen 14 hallgató vett részt, közülük kilenc nő, mindannyian sikeresen levizsgáztak és átvették diplomájukat.

M. I.

(Forrás: http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15740/Magyarkanizsa-Atvettek-diplomaikat-az-uzletiterv-iro-tanfolyam-hallgatoi.html)