Hírek, pályázatok

Betegápoló-képzés

2015.08.28.

A Nők Kishegyesi Fóruma akkreditált képzést szervezett – Hamarosan új képzés indul a felnőtteket befogadó családok számára

Lakatos János

2015. augusztus 25., 17:12

A múlt hétvégén betegápoló-képzés kezdődött Kishegyesen, a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében. A képzést a Caritas szakemberi tartják, 24 résztvevője van, és a munkaügyi és szociális minisztérium támogatásával valósul meg. A képzésnek az is célja, hogy a házi betegápolási szolgálat elnyerje a működéshez szükséges licencet, számolt be lapunknak Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke.

– Ezt a képzést azért indítottuk, hogy megerősítsük a házi betegápolási szolgálatot. A lényege, hogy a szolgálat tagjai tanúsítványt kapnak, s ennek alapján a későbbiekben a szolgálat is megkapja a licencet a házi betegápolási szolgáltatás végzésére. Ugyanakkor lehetőség adódott, hogy a szolgálat tagjain kívül mások is részt vegyenek a képzésen, így néhány helybéli, munkanélküli hölgyet is bekapcsoltunk a programba. A végén minden résztvevő kapni fog egy tanúsítványt, amelyet az Európai Unió területén is elfogadnak. Ez azért fontos, mert sok kishegyesi asszony külföldön vállal betegápolást – mondta el Zsidai.

A hétvégén a képzés első része zajlott le, ezen a résztvevők a betegápolás pszichológiai részével ismerkedtek meg. Többek között olyan témákkal is foglalkoztak, hogy hogyan tudják elfogadtatni magukat a beteggel, milyen az egymás közti kommunikáció stb. A képzés második része csütörtökön fog kezdődni, és ez alkalommal a betegápolás fizikai részét sajátítják el a résztvevők, számolt be a női fórum elnöke, majd kiemelte, hogy a képzés azért is fontos, mert aki befejezi, azt magán-betegápolásra is ajánlhatják. A képzést követően az akkreditált betegápolók bele fognak kerülni egy adatbázisba.

– A szolgálat egy új feladata, hogy felállítson egy adatbázist, amelybe belekerül mindenki, aki házi betegápolással szeretne foglalkozni valamilyen formában. Azok nevét is belevesszük, akik külföldön dolgoznak betegápolóként, de meghatározott időszakonként hazajárnak. Ha szükség mutatkozik, akkor ittlétük alatt őket is tudnánk alkalmazni, meghatározott időre – mondta Zsidai.

A Nők Kishegyesi Fórumának további képzésekre vonatkozóan is vannak tervei. Lényeges probléma a segítségre szoruló felnőttek elhelyezése, ezért a fórum következő képzése erre fog irányulni.

– Hamarosan indulni fog egy újabb képzésünk felnőtteket befogadó családok számára. Ez hasonlóan működne, mint a gyerekeket gondozó családok, csak az általunk kiképzett családok felnőtteket fogadnak majd be. Erre a képzésre is várjuk az érdeklődőket – mondta el az elnök.

Forrás:

http://www.magyarszo.com/hu/2808/egeszseg_egeszsegugy/131977/Beteg%C3%A1pol%C3%B3-k%C3%A9pz%C3%A9s.htm

Középpontban a duális szakképzés fejlesztése

2015.06.02.

A szakemberek szerint az elmúlt években elmaradt az iskolai szakképzésnek és a hétköznapi társadalmi valóságból fakadó igényeknek az összehangolása

Máriás Endre

2015. június 2., 08:45

A duális szakképzés fejlődési lehetőségeinek feltárásával kapcsolatos elképzelésekről tartottak műhelymunkát a hétvégén Zentán, a helyi Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában a szabadkai székhelyű Probitas Civil Szervezet szervezésében. A műhelymunka A szakképzésben és felnőttképzésben oktatók továbbképzése a duális szakképzésről, mint jó gyakorlatról elnevezésű projektum keretében valósult meg.

A rendezvény első részében a magyarországi Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal illetékesei bemutatták az NFA KA 15/2012 elnevezésű projektum eredményeit, majd a résztvevők több különböző téma kapcsán is megosztották egymással tapasztalataikat. Szó esett egyebek mellett a stratégiai partnerségek és a szektorközi együttműködések lehetőségeiről, a szakképző iskolák együttműködési lehetőségeiről, valamint az Erasmus+ pályázati lehetőségekről is.

A duális szakképzés célja az, hogy a szakképzésben részt vevő diákok valós körülmények között, vállalatokban szerezhessék meg a szakmai gyakorlatukat, hangsúlyozta Kovátsné Vörös Ágnes, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmunkatársa, hozzátéve, mindehhez nélkülözhetetlen az oktatási intézmények és a vállalatok együttműködése. Mint mondta, az ilyen típusú fejlesztések megvalósításához nemcsak a munkaerő-piaci igényeket kell összegyűjteni, hanem az oktatásban részt vevő szakemberek tapasztalatait is, mind az anyaországban, mind a határon túli területeken, éppen ezért tartották rendkívül fontosnak a Zentán megtartott műhelymunka életre hívását is.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal illetékesei, valamint A szakképzésben és felnőttképzésben oktatók továbbképzése a duális szakképzésről, mint jó gyakorlatról elnevezésű projektum vezetői fontosnak tartják az olyan lehetőségek feltárását, amelyek mind az oktatási intézmények, mind a vállalatok számára hasznot hozhatnak, emelte ki Kerényi György projekttanácsadó, aki elmondta, a Magyar Állandó Értekezlet 2015-öt a külhoni magyar szakképzés évévé nyilvánította, ehhez kapcsolódik az a projektum is, amely egy hosszú konferencia- és konzultációsorozatot ölel fel szerte a Kárpát-medencében.

– A határon túli régiókban elsősorban azokat a helyszíneket keressük fel, ahol magyar nyelven is oktató középfokú szakképző intézmények vannak, illetve olyan cégek, amelyek érdekeltek a szakiskolák diákjainak a képzésében. Azt szeretnénk ugyanis feltérképezni, hogy melyek azok a hasonlóságok és különbözőségek, amelyeknek az összegzése hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több magyar diák iratkozzon olyan szakképző iskolába, ahol magyar nyelven sajátíthatja el az általa választott szakma alapjait – magyarázta Kerényi György, aki elmondta, a technológiailag nagyon gyorsan fejlődő világban mindenütt egyre nagyobb szerep jut a szakképzésnek, éppen ezért fel kell ismerni annak fontosságát, hogy nem iratkozhat mindenki egyetemre vagy főiskolára, ugyanakkor látni kell annak jelentőségét is, hogy mivel nagyon sok szakterületen számottevő hiány tapasztalható a megfelelő képzettségi szinttel rendelkező szakemberek tekintetében, ezért – ahogy fogalmazott – mielőbb vissza kell adni ezeknek a szakmáknak a rangját. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek során elmaradt az iskolai szakképzésnek és a hétköznapi társadalmi valóságból fakadó igényeknek az összehangolása. Ezt kellene valahogy úgy helyreállítani, hogy az iskolai oktatás azon nélkülözhetetlen elemei mellett, amelyek nagyobb részben az elméleti és kisebb részben a gyakorlati alapok megadására irányuló törekvésekben jutnak kifejezésre, egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az is, hogy a gazdasági szereplők, a kis- és nagyvállalkozások, a multi cégek vagy akár az egyéni vállalkozók milyen szakembereket szeretnének annak érdekében, hogy megfelelőképpen prosperálhasson a működésük, és ehhez szeretnénk egy működőképes gyakorlatot és előremutató rendszert kialakítani – fejtette ki Kerényi György. Elmondta, mivel tapasztalataik szerint a cégek részéről nem mindig tapasztalható megfelelő együttműködési készség a duális képzés megvalósítására, a határon túli régiókban működő vállalatok számára szeretnének segítséget nyújtani az olyan közvetlen gazdasági kapcsolatok kialakításában is, amelyek érdekeltté tehetik őket abban, hogy részt vegyenek az ilyen típusú projektumokban.

A zentai műhelymunkát a szabadkai székhelyű Probitas Civil Szervezet hívta életre, amelynek illetékesei néhány nappal korábban, május 22-én Szabadkán is tartottak egy ehhez hasonló rendezvényt, és a következő hetekben továbbiakat is terveznek.

– Ugyan Szerbiában a teljes körű duális szakképzés megvalósításának még vannak akadályai, a tapasztalat azt mutatja, hogy a szakközépiskolák ennek ellenére kreatívan feltalálják magukat. Igazából a duális oktatásnak az lenne a lényege, hogy a tanulók ne csak tömbösített szakmai gyakorlaton vegyenek részt, hanem az iskolaév túlnyomó részében valódi munkakörnyezetben tanuljanak, gyakorló szakemberek felügyelete mellett. Vannak olyan szakmacsoportok, amelyek esetében ezt könnyebben meg lehet valósítani, mint például az egészségügy, például műszaki területen azonban már nehezebb dolguk van az iskoláknak. Minden szakirány esetében az iskola stratégiai partnereként meg kell hogy jelenjenek a cégek, amelyek nemcsak befogadják a tanulókat, hanem valóban tanítják is őket – hangsúlyozta Pásztor Krisztina, a Probitas Civil Szervezet elnöke, hozzátéve, ezért is tűzték ki célul azt, hogy a műhelymunkák alkalmával lehetőséget biztosítanak a szakemberképzés mindkét szereplőjének a kétirányú kommunikáció kialakítására, illetve megerősítésére.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2724/kozelet_oktatas/128059/K%C3%B6z%C3%A9ppontban-a-du%C3%A1lis-szakk%C3%A9pz%C3%A9s-fejleszt%C3%A9se.htm

SZABÓ-VARRÓ TANFOLYAM

2015.03.30.

A magyarkanizsai FERHA civil szervezet és a Cnesa OMI közös szervezésében

INGYENES

SZABÓ-VARRÓ

tanfolyam indul Oromon

http://cnesa.rs/images/education/varrotanf.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A képzést Magyarkanizsa Község támogatja

Jelentkezési határidő: ÁPRIL. 15.

Telefon: 024/874 – 077 és  873 – 043

E-mail: edukacija@cnesa.rs

Kecskeméten megalakult a határon túli szakképzést segítő klaszter

2015.03.23.

Kecskeméten aláírták a Duna Régió Szakképzési Klaszter alapító okiratát, amely a határon túli magyarlakta területeken folyó a szakképzéshez és felnőttképzéshez nyújt támogatást.

 

Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a klaszterben hazai és határon túli szakképző intézmények, civil szervezetek és megyei önkormányzatok is részt vesznek, de a magyar állam is tagja.

http://www.vajma.info/kepek/2015/03/19/karpat_Kecskemeten-megalakult-a-hataron-tuli-szakkepzest-segito-klaszter.jpg  Odrobina László

Grezsa István, a nemzetpolitikai államtitkárság miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a magyar kormány a szülőföldön maradás érdekében segít abban, hogy a határon túli magyar fiatalok komoly szakmai ismeretekhez jussanak, amely a helyi gazdaságot erősíteni fogja.

Fontosnak nevezte, hogy végre a "tettek mezejére" léptek és a szakképzés évéhez 500 millió forintot is rendelt a költségvetés, amelyre pályázni lehet tanműhelyek, tangazdaságok fejlesztésre, szakmai együttműködés kialakítására.

Emlékeztetett arra, hogy Kolozsváron és Beregszászon is Orbán Viktor miniszterelnök átadott egy-egy magyar tannyelvű szakképző intézményt.

Grezsa István örvendetesnek nevezte, hogy a kolozsvári szakképző intézménybe való jelentkezések nem a magyar tannyelvű gimnáziumból vont el a diákokat, hanem a román tannyelvű képzésből sikerült hallgatókat toborozni.

Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettese elmondta, hogy Hargita megyéből indult a kezdeményezés, hogy az eddigi szakmai együttműködést egy klaszter keretei között folytassák.

Szólt arról, hogy a nemzetpolitikában 2015 a szakképzés éve, melynek egyik célkitűzése, hogy a duális szakképzés a határon túl is erősödjön, ennek az érdekében jött létre a klaszter.

Az együttműködési klasztert aláírók között volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának az elnöke, aki az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalok szülőföldön maradásában jelent komoly segítséget a magyar kormány támogatása, valamint a klasztertagok együttműködése.

Fontosnak nevezte, hogy "a fiatalok lássanak jövőképet" szülőföldjükön, és olyan szakmunkát tudjanak vállalni, hogy akár önfenntartóként, akár vállalkozóként, akár szakmunkásként otthon megtalálják a boldogulásukat.

Szavai szerint, "Romániában a szakképzés szét lett verve, igazából padlón van", ezért nem várhatnak arra, hogy mikor oldják meg központilag.

A klaszter alapító okiratát mintegy húsz együttműködő szervezet, közöttük szakképző, felnőtt képző, felsőoktatási és kutató intézmény, szakmai kamara, civil szervezet és önkormányzat írta alá. A határon túli régiók közül a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről is voltak aláírók. (MTI)

Forrás:
http://www.vajma.info/cikk/karpat/10614/Kecskemeten-megalakult-a-hataron-tuli-szakkepzest-segito-klaszter.html

Megállapodás a külhoni magyar szakképzés fejlesztésére

2015.03.19.

Magyarország elvi, szakmai és anyagi hozzájárulással is támogatja majd a vajdasági szakképzés színvonalának növelését, a szakoktatás korszerűsítését, valamint a gyakorlatorientált képzési formák fejlesztését és népszerűsítését. Erről írt ma alá megállapodást Magyarkanizsán Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Román István a magyar Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A megállapodás értelmében vállalatokat és vállalkozókat is bevonnak majd a folyamatba annak érdekében, hogy a külhoni magyar szakképző iskolákból is a munkaerőpiacon keresett, jól képzett szakemberek kerüljenek ki, akik szülőföldjükön is meg tudják alapozni jövőjüket – nyilatkozta Hajnal Jenő, az MNT elnöke. „Egy távlati gondolkodásról van szó az anyaország segítségnyújtásával és támogatásával, arról a lehetőségről, hogy az óvodai, a kisiskolai, a felsősök éve után a középiskolai képzésen belül már sokkal konkrétabb, kézzelfoghatóbb eredményekben csúcsosodjanak ki ezek az együttműködések.”

A külhoni magyar szakképzés éve kapcsán a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Potái Árpád János elmondta, hogy az elkövetkező években a határon túl új magyar szakképző intézmények létrehozását is célul tűzték ki, hogy ezzel is segítsék a magyar közösség szülőföldön maradását. „Ahhoz, hogy a magyar emberek tudjanak boldogulni a szülőföldjükön, ahhoz arra van szükség, hogy jól menő magyar gazdaságok legyenek, magyar gazdasági vállalkozások legyenek, ehhez pedig hozzá kell tenni a magyar szakképzést, hiszen ezek a magyar gazdaságok magyar családoknak biztosítanak jövőt, a fiataloknak nyújtanak jövőt, ezért fontos az, hogy a szakképzést támogassuk.”

A megállapodással azt szeretnék elérni, hogy azok, akik magyar képzésben részesülnek, másoknál versenyképesebb tudást szerezzenek – mondta köszöntőjében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „A legnagyobb feladat az a minőségnek, a szellemiségnek az ügye. A magyar szellemiségű oktatás, a jobb minőségű magyar oktatásnak a kérdése. Ez az MNT most induló ciklusának is az egyik fő feladata, és ebbe illeszkedik bele a szakképzés kérdése.”

Az elvi megállapodást a Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében Potápi Árpád János államtitkár, a Földművelésügyi Minisztérium nevében Román István helyettes államtitkár, a Magyar Nemzeti Tanács nevében pedig, amely az együttműködés vajdasági koordinátora, Hajnal Jenő elnök látta el kézjegyével. Ezt követően a magyar vendégek átadtak a vendéglátó és a topolyai Mezőgazdasági Középiskola igazgatóinak egy-egy agrárszakkönyv-csomagot, majd a kerekasztal résztvevői megtekintették a magyarkanizsai középiskola tangazdaságát.

Forrás:

http://pannonrtv.com/web/?p=193201

Hegesztő-szimulátor az iskolának

2015.03.10.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjai először virtuálisan gyakorolják a hegesztést

(Fotó: Molnár Edvárd)

Egy különleges berendezéssel gazdagodott a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola, melyen a lakatos-hegesztő szakon tanuló diákok elsajátíthatják a hegesztés mesterségét. A gép segítségével a tanulók virtuálisan hegesztenek, s ilyen módon készülnek fel a vállalatokban sorra kerülő gyakorlati órákra, ahol a hegesztést élesben is gyakorolják majd. Ivan Bajić, az iskola igazgatója elmondta, a berendezés a virtuális hegesztés minőségéről egy részletes elemzést készít, mely igen hasznos a diákoknak és a tanároknak is, hiszen ez alapján könnyebben kiküszöbölhetők a hibák. A tanulók ilyen jellegű oktatása nem csak a mesterség elsajátítását teszi hatékonyabbá, de költségtakarékos is, hiszen sokat megtakarítanak a nyersanyagon.

– A virtuális hegesztés a képzés első fázisa, második körben már kipróbálják a valódi hegesztést valós körülmények között. A diákoknak egyúttal a gyakorlati óráik száma is megnövekszik, első évben egy nap gyakorlatuk lesz, második évben kettő, harmadik évben pedig heti három gyakorlati napjuk lesz, melynek egy részét azokban a vállalatokban fogják eltölteni, melyekből jelezték, hogy ilyen szakképesítésű munkaerőre van szükségük, ez pedig a Tatra Vagonka, a Grgo Bravar, a Cim Gas, a Siemens és a Continental. A hároméves képzés befejezése után arra számítunk, hogy a fiatalok ezekben a cégekben el is helyezkednek majd. Az oktatási programot emellett ezeknek a cégeknek az igényeihez igazítottuk, vagyis pont olyan tudással rendelkező munkaerőt kapnak majd, amilyenre szükségük van, s a képzés idején nekik is lehetőségük lesz pontosan felmérni, melyik tanulónak milyen kvalitásai vannak, s kit szeretnének az iskola után alkalmazni. A gyakorlati órák mellett a tanulóknak lehetőségük lesz a nyári szünidőben is ezeknél a cégeknél dolgozni, ahol tovább tökéletesíthetik tudásukat – tudtuk meg az igazgatótól.

Az iskola a berendezést a Németországi Nemzetközi Együttműködési Szervezettől kapta annak a projektumnak a keretében, mely a szerbiai szakközépiskolák oktatásának megreformálását és a munkaerőpiac igényeivel való összehangolását tűzte ki célul. Ebbe a projektumba az Ivan Sarić Műszaki Iskola is bekapcsolódhatott, s tavaly szeptemberben megnyílhatott a lakatos-hegesztő szak, a diákoknak pedig mostantól lehetőségük lesz a hegesztést virtuális körülmények között gyakorolniuk.

Axel Börnert, a németországi SVL Halle Hegesztő Kutatóintézet munkatársa elmondta, intézetük a hegesztési technikákkal és anyagvizsgálattal foglalkozik, s alapvető feladataik közé tartozik a hegesztők képzése is. Éppen ezért a kezdő lépések elsajátítására kifejlesztettek egy rendszert, pontosabban egy szimulátort, mely segít a hegesztés technikájának megtanulásában, s egy ilyen berendezést hoztak most Szerbiába is, melyet tegnap már be is üzemeltek, így a diákoknak máris lehetőségük van megkezdeni a hegesztés mesterségének elsajátítását.

– Bármelyik terméket nézzük, melyekkel a hétköznapokban találkozik az ember, valamilyen formában forrasztva vannak, s tény, hogy Európa-szerte nagyon keresettek a jó hegesztők, így természetesen Németországban is, de ugyanúgy Szerbiában is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a hegesztők képzését segítsük, bárhol is folyjon a kiképzésük, s Szerbiába is ezért hoztuk el a rendszert. Nagy öröm számunkra, hogy ezt a berendezést immár ebben az iskolában is használni fogják, s kívánunk sok sikert a vele való gyakorláshoz – mondta Axel Börnert.

http://www.magyarszo.com/hu/2639/vajdasag_szabadka/123567/Hegeszt%C5%91-szimul%C3%A1tor-az-iskol%C3%A1nak.htm

Indulnak a nyelvtanfolyamok a Cnesában

2014.09.03.

A regionális fejlesztés házhoz jön

2014.09.01.

A közelmúltban megalakult Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség topolyai irodájának vezetőjével, Balassa Endrével beszélgettünk

B.em

2014. augusztus 30., 05:57

Szerbia regionális fejlődésről szóló törvénye előirányoz bizonyos körzetesítéseket, mint ahogyan az EU-ban is létezik a NUTS (Statisztikai Célú Területi Egységek Nómenklatúrája), amelyet azért hoztak létre, mert azt észlelték, hogy a relatíve nagy összegek, amelyeket bizonyos régiók felzárkóztatására fordítottak, nemhogy csökkentették volna, hanem inkább növelték a térségek közötti különbségeket. A NUTS rendszerben három szintet alakítottak ki. Az ügynökséggel kapcsolatban a hármas szint az érdekes, ami 15 0000–60 0000 lakost felölelő térséget jelent. Szerbiában úgy határozták meg ezeket a NUTS hármas régiókat, mint a már meglévő közigazgatási körzetekkel megegyezőket.

– Ez azonban csak elvileg van így, valójában a községek úgy társulnak, ahogy jónak látják (itt hozzá kell tennünk azt is, hogy minden községnek kötelezően egy regionális fejlesztési társulás alapítói között kell szerepelnie). Vajdaságban az utóbbi években három ilyen társulás jött létre, a bácskai, bánáti és szerémségi. Eddig elég zavaros volt a helyzet, és Topolya kerülte, hogy ilyen társulásnak alapítója vagy tagja legyen. A tavalyi évben azonban előrevetítették, hogy a Nemzeti Régiófejlesztési Ügynökség (NARR) által biztosított pénzalapból csak az akkreditált regionális fejlesztési társulásokon keresztül lehet lehívni bizonyos összegeket egy adott község területére. Ekkor úgy gondoltuk, hogy nekünk is lépnünk kell. Itt találkozott a gondolkodásunk Szabadka városéval és Apatin községével, amelyek szintén nem voltak még tagjai egyetlen regionális fejlesztési ügynökségnek sem. Tulajdonképpen ez a három község az alapítója a Panonregnek. Miután minden formális követelménynek eleget tettünk, ez év március 27-én az akkreditációt is megszereztük – ismertette az előzményeket Balassa Endre, majd elmondta, az alapító önkormányzatok úgy egyeztek meg, hogy minden községben nyílik irodájuk. Topolyán ez a topolyai fejlesztési társulás keretében működik. „Fő küldetésünk, hogy egy adott térség fejlesztését megpróbáljuk összehangolni. Az önkormányzatoknak megvan a maguk programja, és egy régión belül ezek a tervezetek egy következő szinten kell hogy találkozzanak, hisz fontos, hogy látszódjanak a vertikálisok, vagyis hogy hogyan illeszkedik egy térség fejlesztése a fölsőbb szintek fejlesztési stratégiáiba. Ezek a folyamatok még kezdeti stádiumban vannak a Panonreg esetében, és megkeresések is vannak a szomszédos közösségek felől, amelyek úgy gondolják, hogy célravezetőbb a Panonreggel egyeztetni a stratégiáikat, mint Dél-Bácskával vagy Bánáttal” – mondta Balassa.

Feladatuk, hogy olyan projektumokat generáljanak, amelyek több községet lefednek. Ezenkívül fontosak azok a programok, amelyeket csak akkreditált ügynökségeken keresztül lehet lebonyolítani. Az idei évben ezek főleg a vállalkozásokat érintették, volt mentorprogram, és olyan is, amely a női vállalkozók támogatására és a versenyképesség fokozására irányult.

– Továbbá akkreditált képzéseket tudunk szervezni. Ezek teljesen ingyenesek. A vállalkozók tízféle kurzusra jelentkezhetnek: kezdő vállalkozók képzése (3 nap), üzleti terv készítése (2 nap), minőségbiztosítási és környezetvédelmi standardok (2 nap), pénzügyvitel (2 nap), innovációk a vállalkozásban, kivitel, a vállalkozás felkészítése az egységes európai piacra, marketing és eladás, IT technológiák az ügyvitelben, invesztíciós készség felmérése és növelése –  részletezte az iroda vezetője.

Az ügynökség ezenkívül ingyenes tanácsadással is szolgál a vállalkozásoknak: egyrészt az innovációs készség felmérésével kapcsolatban, különböző tesztek alapján, másrészt a marketing- és az üzleti terv kidolgozásával, valamint a cég pillanatnyi állapotának felmérésével kapcsolatban.

Az érdeklődő vállalkozók bővebb információt kaphatnak Balassa Endrétől a 024/712-403-as telefonszámon vagy a bendre@stcable.rs e-mail címen.

 

Forrás:

http://www.magyarszo.com/hu/2447/vajdasag_topolya/115265/A-region%C3%A1lis-fejleszt%C3%A9s-h%C3%A1zhoz-j%C3%B6n.htm