Hírek, pályázatok

CSALÁDI SZABADEGYETEM MAGYARKANIZSÁN

2023.04.15.

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS

 

A budapesti székhelyű KárpátHáló Egyesület a magyarországi Tempus Közalapítvány támogatásával ingyenes Családi Szabadegyetem ismeretterjesztő előadás-sorozatot hirdet a Magyarkanizsán és annak vonzáskörzetében élő magyar ajkú családok tagjainak.

A mintaprojekt célja a többgenerációs családi kapcsolatok erősítése, a hagyományok őrzése és átadása, a magyar nyelv őrzése, ápolása és a helyi magyar közösségek erősítése.

 

A Családi Szabadegyetem kurzusai kétórás ismeretterjesztő előadásokból és azokhoz kapcsolódó gyakorlati foglalkozásokból állnak. A kurzusokon a jelentkező családok tagjai – nagyszülők, szülők és a 6–14 éves gyermekek ‒ együtt vesznek részt, együtt végzik el a gyakorlatokat. Így a családi közös élmények révén megerősödnek a családban a kapcsolatok, és azonosan értelmezhetővé válnak a családi közösség számára hasznos új ismeretek.

A heti rendszerességgel tartott foglalkozáson a kurzusok az alábbi témakörökben nyújtanak hasznos ismereteket: mindennapi életünk minősége, digitális írástudás, internethasználat, egészséges életmód, a zene világa, egy kulturális program közös megtekintése.

Az ismeretterjesztő előadásokat és a gyakorlati foglalkozásokat az adott témában jártas, magasan képzett magyarországi és helyi szakemberek tartják. A Családi Szabadegyetem programját teljesítő résztvevők a KárpátHáló Egyesület oklevelét kapják meg az ünnepélyes záró rendezvényen.

A Családi Szabadegyetem foglalkozásainak helyszíne a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény.

A foglalkozások 2023. május 20-a és június 23-a között kerülnek megtartásra, heti rendszerességgel, főként szombat délelőtti időszakban.

A jelentkezés feltétele: a magyar ajkú családok legalább két generációhoz tartozó, legalább három tagjának együttes jelentkezése.

A Családi Szabadegyetem programba a felvétel a jelentkezések sorrendjében történik, de előnyt élveznek azok a családok amelyekben a nagyszülők, a szülők és a gyerekek (legalább négy fő) együtt jelentkeznek.

A jelentkezési határidő 2023. április 30.

A részvétel előzetes iskolai végzettséghez nem kötött.

További információ és jelentkezés Búzás Hedvigtől kapható a 063/545-028-as telefonszámon vagy az edukacija@cnesa.rs ímélcímen.

 

Új, akkreditált képzésünk:

2023.03.16.

SZAKKÖRVEZETŐK KÉPZÉSE

 

Milyen képzésről van szó?

A Felnőttképzők Regionális Hálózat FERHA hiánypótló képzést hirdet Vajdaságban.

A Nemzeti Művelődési Intézet akkreditált, szakkörvezetői képzése elsősorban a már tevékenykedő szakkörvezetők számára nyújt új szakmai lehetőséget és kihívást.

 

Miért lesz hasznos?

A képzést azok számára ajánljuk, akik nem rendelkeznek közművelődési szakmai végzettséggel vagy Népi játszóházvezetői tanúsítvánnyal, és a Nemzeti Művelődési Intézet Nemeskürty Programjában szakkörvezetők szeretnének lenni. Ebben a programban a szakkörvezetőknek már akkreditációval kell rendelkezniük, és munkájukat díjazzák. A most induló mintaprogram felkészülés tehát erre a programra.

A Nemeskürty Program részleteit a következő linkre kattintva olvashatják el:

https://aszakkor.hu/hirek/20220302-szakkorvezetes-modszertana-kepzes

A szakkörvezetői képzés művelődési egyesületek, intézmények számára is hasznos lehet, hiszen egyebek között a kiscsoportok működéséről, a csoportdinamikáról, a szakkörök tervezéséről-szervezéséről, a kiállításszervezés folyamatáról is szót ejtünk majd.

 

A képzés részletei

A teljes, 120 órás képzés két részből, a módszertani és a szakmai képzés részből áll.

Vajdaságban elsőként a módszertani képzést szervezzük meg.
A módszertani képzés 60 órát ölel fel: 24 óra a személyes találkozások száma, 16 óra online képzés és 20 óra az egyéni felkészülés.

A személyes előadások háromszor 8 órás találkozási alkalmakat jelentenek a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben.

A módszertani képzés vizsgával zárul, amelynek elkészítése kiscsoportban (2-3 fő) is történhet.

A szintén 60 órás szakmai vagy tematikus képzés egy későbbi időpontban valósul meg a Hagyományok Háza közvetítésével.

 

Jelentkezés

A képzésben való részvétel ingyenes, az induló csoport létszáma korlátozott.

Jelentkezés egyetlen feltétele a középiskola végzettség.

Használja ki a lehetőséget, legyen részese Ön is a vajdasági szakkörprogram további munkájának, tevékenységének!

További tájékoztatás és jelentkezés Keszég Anettnál a 063/545-293-as telefonszámon és az anett@cnesa.rs e-mail címen.

 

                                   

Idén tovább tanultunk szőni

2022.12.20.

2022 novemberében és decemberében 40 órás, haladó szintű szövőtanfolyamot szerveztünk Magyarkanizsán.

A képzés oktatója Nagy Elvira volt, helyszíne pedig a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény.

A hallgatók az eddig megtanult technikákkal dolgoztak, és újakat is tanultak. Ülőkék, székpárnák, páranhuzatok készültek, a hallgatók saját elképzelései és tervei alapján.

Ebben az évben is sikerült egy új szövőkeretet megvásárolnunk, így az egyesület már hat kerettel és egy szövőszékkel rendelkezik.

Köszönjük a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatását!

 

 

Ülj mellém! – Okostelefon-kezelői képzést szerveztünk Magyarkanizsán

2022.12.15.

2022. november 7-én indult és december 7-én zárult a magyarkanizsai önkormányzat által támogatott, szépkorúak számára meghirdetett okostelefon-kezelői képzésünk Magyarkanizsán.

A 20 óra megvalósítására a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény számítástechnikai tantermében került sor Gazdag Csaba előadó vezetésével.

A programban 17 szépkorú hallgató vett részt, akik saját mobiltelefonjukkal dolgoztak, és az okostelefonok helyes használatával, a fontosabb applikációkkal ismerkedtek meg.

Az előadó mellett még három önkéntes fiatal is segítette a munkát: örömmel válaszoltak az idősek kérdéseire, türelmesen magyarázták el az egyes beállításokat, programokat.

A program tapasztalata az, hogy az idős korosztállyal többet kell foglalkoznia a társadalomnak: segítenünk kell alkalmazkodásukat a technikai vívmányokhoz, és segítenünk kell őket a számukra már teljes mértékben megváltozott világban való eligazodásra. Azt is meg kell értenünk, hogy ők nem a digitális világban születtek, és nagyfokú türelem szükséges hozzájuk. Ugyanakkor az idős kori elidegenedés, elmagányosodás ellen is jó eszköz az okostelefon használata, de bizonyos korlátokat, szabályokat be kell tartaniuk a használat során: ezt igyekeztünk nekik átadni képzésünkkel.

A képzés megszervezése a projekt elsőszámú feladata volt számunkra. Ugyanakkor emellett számos más vonzata is van: a szépkorú hallgatók számára közösséget is létrehoztunk, és generációk közötti hidat is sikerült felépítenünk.

A program eredményein és tapasztalatán felbuzdulva további hasonló képzések szerepelnek terveink között.

Kanizsai Kézműves Nyár

2022.10.10.

Egyesületünk ebben az évben is megszervezte a Kanizsai Kézműves Nyár elnevezésű programját.

A Tartományi Oktaátsi, Közigazgatási, Jofalkotási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönve két kézművestanfolyamot sikerült megszerveznünk és lebonyolítanunk.

Nádi Baráth Mária vezetésével 20 órás textilhorgoló képzés indult 10 résztvevővel. Nagy sikert aratott ez a képzésünk, hiszen mifelénk még kevesen ismerik ezt a fajta horgolási technikát.

Örömünkre szolgált, hogy nemcsak magyarkanizsai vagy községbeli érdeklődők jelentkeztek, hanem Adáról, Zentáról is hetente utaztak hallgatók hozzánk.

Használati tárgyak, ceruzatartók, nagyobb tárolók ksézültek az ügyes és lelkes kezek révén.

A résztvevők vizsgadarabokat adtak át a képzés végeztével, amiket szokásunkhoz híven a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai épületének ajándékoztunk.

Szintén 20 órás foltvarró (patchwork) tanfolyamot is elindítottunk augusztus végén. Berec Ágota, a helybeli Tisza Folt csoport vezetője igyekezett átadni az alapvető tudnivalókat erről a varrási technikáról. Nyolc tanulóval haladt a munka hétről hétre, és szebbnél szebb használati tárgyakat készültek.

Köszönet a tartományi oktatási titkárságnak a többéves támogatásért!

 

Kanizsai Kézműves Nyár 2022

2022.08.08.

Foltvarró és textilhorgoló tanfolyamra várják a jelentkezőket

 

A magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata FERHA idén is meghirdeti a Kanizsai Kézműves Nyár elnevezésű programját. Ennek keretében idén foltvarró és textilhorgoló tanfolyamot hirdetnek az érdeklődők számára.

A 20-20 órás képzésekre előtudás nélkül, 16 éves kor felett lehet jelentkezni.

A foltvarrást Berec Ágota, a helybeli Tisza-folt csoport vezetője, a textilhorgolást pedig Nádi Baráth Mária oktatja.

A részvétel ingyenes, de az eszközt és az anyagot a hallgatóknak kell biztosítaniuk.

Jelentkezni 2022. augusztus 12-ig lehet a FERHA 024 4 873 043-as telefonszámán vagy az nterika@ferha.net ímélcímen lehet.

A program támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság.

 

Legyen Ön is szakkörös!

2022.08.03.

Gyöngyfűző, quilling- és makramészakkör indul

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával Vajdaságra is kiterjed a Tudásunkkal kézenfogva program. Ennek keretében különféle mesterségekkel, kézműves foglalkozásokkal, technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vajdaságban több mint száz szakkör indul majd ősztől.

Magyarkanizsán három szakkörbe várjuk az érdeklődőket: öt-öt fővel indul majd a quilling-, a makramé- és a gyöngyfűző szakkör.

A munkához szükséges anyagot és eszközöket a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja, a részvétel díjmentes.

Jelentkezni a 063 545 293-as telefonszámon vagy az anett@cnesa.rs ímélcímen lehet.

Legyen Ön is szakkörös, csatlakozzon hozzánk!

 

 

 

 

Folytatódik A Szakkör program Vajdaságban!

2022.03.31.

A szervezők várják az előjelentkezéseket az új szakkörökre

A Nemzeti Művelődési Intézet a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózatának koordinálásával 2021-ben indította el az A Szakkör programot Vajdaságban.

Az első mintaprogram után újra meghirdetik azokat a szakköröket, amelyek a hagyományos mesterségek és tevékenységek népszerűsítését célozzák meg, ugyanakkor a közösségépítést és az értékmentést is szolgálják.

A 2022-es év őszén induló tervezett szakkörök a következők: mézeskalácssütés, nemezelés, vesszőfonás, hímzés, gyöngyfűzés, csipkeverés, tojásfestés, makramé, papírfonás, bútorfestés, csuhézás, éremgyűjtés, gyöngykötés és gyertyaöntés.

Az új szakkörök várhatóan 2022 őszén indulnak.

A felhívásra elsősorban vajdasági művelődési egyesületek, intézmények jelentkezését várjuk, akik közösségi helyszínként lépnének be a programba, és vállalják, hogy az adott szakkörhöz öt résztvevőt biztosítanak. Emellett várjuk magánszemélyek (18 éven felüliek) jelentkezését is Vajdaság egész területéről.

A szakkörök a munkájukhoz megkapják a szükséges eszközöket és anyagokat, a résztvevőknek pedig az oktatóvideók alapján kell haladniuk, elsajátítaniuk az adott mesterségek, kézműves foglalkozás tananyagát.

Az oktatóvideók a www.aszakkor.hu honlapon találhatók.

Aki érdeklődik a szakkörök munkája iránt, keresse fel ezt a weboldalt, és tájékozódjon a program részleteiről!

Az előjelentkezés 2022. április 10-ig tart, és teljes mértékben díjmentes.

Regisztráció és bővebb tájékoztatás a 024 4 873 043-as telefonszámon vagy az nterika@ferha.net ímélcímen lehet.