Hírek, pályázatok

Ülj mellém! – Okostelefon-kezelői képzést szerveztünk Magyarkanizsán

2022.12.15.

2022. november 7-én indult és december 7-én zárult a magyarkanizsai önkormányzat által támogatott, szépkorúak számára meghirdetett okostelefon-kezelői képzésünk Magyarkanizsán.

A 20 óra megvalósítására a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény számítástechnikai tantermében került sor Gazdag Csaba előadó vezetésével.

A programban 17 szépkorú hallgató vett részt, akik saját mobiltelefonjukkal dolgoztak, és az okostelefonok helyes használatával, a fontosabb applikációkkal ismerkedtek meg.

Az előadó mellett még három önkéntes fiatal is segítette a munkát: örömmel válaszoltak az idősek kérdéseire, türelmesen magyarázták el az egyes beállításokat, programokat.

A program tapasztalata az, hogy az idős korosztállyal többet kell foglalkoznia a társadalomnak: segítenünk kell alkalmazkodásukat a technikai vívmányokhoz, és segítenünk kell őket a számukra már teljes mértékben megváltozott világban való eligazodásra. Azt is meg kell értenünk, hogy ők nem a digitális világban születtek, és nagyfokú türelem szükséges hozzájuk. Ugyanakkor az idős kori elidegenedés, elmagányosodás ellen is jó eszköz az okostelefon használata, de bizonyos korlátokat, szabályokat be kell tartaniuk a használat során: ezt igyekeztünk nekik átadni képzésünkkel.

A képzés megszervezése a projekt elsőszámú feladata volt számunkra. Ugyanakkor emellett számos más vonzata is van: a szépkorú hallgatók számára közösséget is létrehoztunk, és generációk közötti hidat is sikerült felépítenünk.

A program eredményein és tapasztalatán felbuzdulva további hasonló képzések szerepelnek terveink között.

Kanizsai Kézműves Nyár

2022.10.10.

Egyesületünk ebben az évben is megszervezte a Kanizsai Kézműves Nyár elnevezésű programját.

A Tartományi Oktaátsi, Közigazgatási, Jofalkotási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönve két kézművestanfolyamot sikerült megszerveznünk és lebonyolítanunk.

Nádi Baráth Mária vezetésével 20 órás textilhorgoló képzés indult 10 résztvevővel. Nagy sikert aratott ez a képzésünk, hiszen mifelénk még kevesen ismerik ezt a fajta horgolási technikát.

Örömünkre szolgált, hogy nemcsak magyarkanizsai vagy községbeli érdeklődők jelentkeztek, hanem Adáról, Zentáról is hetente utaztak hallgatók hozzánk.

Használati tárgyak, ceruzatartók, nagyobb tárolók ksézültek az ügyes és lelkes kezek révén.

A résztvevők vizsgadarabokat adtak át a képzés végeztével, amiket szokásunkhoz híven a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai épületének ajándékoztunk.

Szintén 20 órás foltvarró (patchwork) tanfolyamot is elindítottunk augusztus végén. Berec Ágota, a helybeli Tisza Folt csoport vezetője igyekezett átadni az alapvető tudnivalókat erről a varrási technikáról. Nyolc tanulóval haladt a munka hétről hétre, és szebbnél szebb használati tárgyakat készültek.

Köszönet a tartományi oktatási titkárságnak a többéves támogatásért!

 

Kanizsai Kézműves Nyár 2022

2022.08.08.

Foltvarró és textilhorgoló tanfolyamra várják a jelentkezőket

 

A magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata FERHA idén is meghirdeti a Kanizsai Kézműves Nyár elnevezésű programját. Ennek keretében idén foltvarró és textilhorgoló tanfolyamot hirdetnek az érdeklődők számára.

A 20-20 órás képzésekre előtudás nélkül, 16 éves kor felett lehet jelentkezni.

A foltvarrást Berec Ágota, a helybeli Tisza-folt csoport vezetője, a textilhorgolást pedig Nádi Baráth Mária oktatja.

A részvétel ingyenes, de az eszközt és az anyagot a hallgatóknak kell biztosítaniuk.

Jelentkezni 2022. augusztus 12-ig lehet a FERHA 024 4 873 043-as telefonszámán vagy az nterika@ferha.net ímélcímen lehet.

A program támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság.

 

Legyen Ön is szakkörös!

2022.08.03.

Gyöngyfűző, quilling- és makramészakkör indul

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával Vajdaságra is kiterjed a Tudásunkkal kézenfogva program. Ennek keretében különféle mesterségekkel, kézműves foglalkozásokkal, technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vajdaságban több mint száz szakkör indul majd ősztől.

Magyarkanizsán három szakkörbe várjuk az érdeklődőket: öt-öt fővel indul majd a quilling-, a makramé- és a gyöngyfűző szakkör.

A munkához szükséges anyagot és eszközöket a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja, a részvétel díjmentes.

Jelentkezni a 063 545 293-as telefonszámon vagy az anett@cnesa.rs ímélcímen lehet.

Legyen Ön is szakkörös, csatlakozzon hozzánk!

 

 

 

 

Folytatódik A Szakkör program Vajdaságban!

2022.03.31.

A szervezők várják az előjelentkezéseket az új szakkörökre

A Nemzeti Művelődési Intézet a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózatának koordinálásával 2021-ben indította el az A Szakkör programot Vajdaságban.

Az első mintaprogram után újra meghirdetik azokat a szakköröket, amelyek a hagyományos mesterségek és tevékenységek népszerűsítését célozzák meg, ugyanakkor a közösségépítést és az értékmentést is szolgálják.

A 2022-es év őszén induló tervezett szakkörök a következők: mézeskalácssütés, nemezelés, vesszőfonás, hímzés, gyöngyfűzés, csipkeverés, tojásfestés, makramé, papírfonás, bútorfestés, csuhézás, éremgyűjtés, gyöngykötés és gyertyaöntés.

Az új szakkörök várhatóan 2022 őszén indulnak.

A felhívásra elsősorban vajdasági művelődési egyesületek, intézmények jelentkezését várjuk, akik közösségi helyszínként lépnének be a programba, és vállalják, hogy az adott szakkörhöz öt résztvevőt biztosítanak. Emellett várjuk magánszemélyek (18 éven felüliek) jelentkezését is Vajdaság egész területéről.

A szakkörök a munkájukhoz megkapják a szükséges eszközöket és anyagokat, a résztvevőknek pedig az oktatóvideók alapján kell haladniuk, elsajátítaniuk az adott mesterségek, kézműves foglalkozás tananyagát.

Az oktatóvideók a www.aszakkor.hu honlapon találhatók.

Aki érdeklődik a szakkörök munkája iránt, keresse fel ezt a weboldalt, és tájékozódjon a program részleteiről!

Az előjelentkezés 2022. április 10-ig tart, és teljes mértékben díjmentes.

Regisztráció és bővebb tájékoztatás a 024 4 873 043-as telefonszámon vagy az nterika@ferha.net ímélcímen lehet.

 

Partner intézményünk híre:

2022.03.28.

„Mindenkinek személyesen segítenék, mellőzve a szakszavakat, és sok türelemmel”

Avagy hogy jutott el a mentor a toborzástól a program végi vallomásig: „kaptam egy harmadik nagymamát

 

A 2021-es évben végre létrejöhettek személyes projekttalálkozóink!

Megismertük egymást, és átbeszéltük az eddig online kidolgozott jó gyakorlatokat.

Ámulva hallgattam a magyarországi és szlovákiai partnerek beszámolóit, miszerint náluk remekül működik a fiatalok bevonása az idősek IT oktatásába.

Szerbiában a megfelelő jogi környezet hiányában a fiatalok nincsenek rákényszerítve az 50 óra terjedelmű közhasznú munkavégzésre, mint Magyarországon. Éppen emiatt amikor a Cnesa vállalta a feladatot, hogy a projektum végéig 45 szépkorút fog kiképezni okostelefon- és/vagy számítógép-használatra, egyszerűen lehetetlen küldetésnek tartottam a fiatalok bevonását az idősek oktatásába.

Azután szépen lassan beindult a gépezet...

Meghirdettük a 20 órás okostelefon-kezelői tanfolyamunkat, azzal, hogy a képzés tananyagának alapját a KárpátHáló Egyesület által átadott tananyag képezi. A felhívásunkra összesen két helyszínen egy-egy csoportnyi szépkorú jelentkezett.

Horgoson 12 fő iratkozott be, míg Magyarkanizsán 15 fő kezdte meg a képzést. Felvettem a kapcsolatot Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának vezetőjével, akitől azt kérdeztem, Magyarkanizsán vannak-e olyan lelkes fiatalok, akik önzetlenül, önkéntesen jelentkeznének mentornak, és 4 iskolai órán keresztül segítenék a szépkorúakat az okostelefon használatának elsajátításában. Legnagyobb meglepetésemre pozitív választ kaptam: igen, bizony, vannak ilyen fiatalok!

Ez reményt és új lendületet adott a munkámnak. Megnyugvást és kellő izgalmat éreztem a projekt indításakor…

Megszerveztük a mentoroknak az első tájékoztató megbeszélést, amelyen megismerték az intézményt, a projektumot és a konkrét feladatukat.

Ezen a megbeszélésen 11 mentor vett részt. Kitöltettük velük a motivációs kérdőívet, amit a szlovákiai partnereinktől vettünk át.

Ezek után jött még egy nem várt fordulat: a kérdőívek értékelésekor nagyon meglepődtem a fiatalok válaszain.

 

Arra a kérdésre, hogy

  1. Mi motiválná Önt, hogy a programban részt vegyen?

a következő válaszokat olvastam:

*Megjegyzés: a vastag betűkkel írt mondatok olyan mentoroktól származnak, akik később ténylegesen részt vettek mentorként a programban.

 

„Bőven elég motiváció, hogy segítséget nyújthatok. Illetve nagyon becsülöm az időseket, valamint szívesen töltök velük minél több időt, így nagyon örülök a lehetőségnek.”

„Másoknak való segítés”.

„A tiszta jóindulat.”

„Szeretek segíteni másoknak.”

„A nagyszüleimet látva tudom, hogy nehezebb kezdetben nehéz a telefon használata és nekik is sokat jelentett, hogy segítettünk nekik.”

„Tudok embereken segíteni.”

„Szeretek segíteni. Megkönnyítené az időseknek az életét, ha tudnának digitális eszközöket használni és szívesen részt vennék az oktatásukban.:-)”

„Mint ahogy a saját nagyszüleimnél is láttam nagy szükség van rá, hogy az idősek elsajátítsák az informatikai eszközök használatát a digitális világunkban.”

„Szívesen segítek másoknak és úgy érzem közben én is sokat fejlődhetnék és jó tapasztalatszerzésnek tartom.”

„Hogy segíthessek az időseknek megismerni az ifjú generációt körülvevő világot és, hogy átadjam a tudásom.”

„Örülök, hogy segíthetek szépkorú társaimon, szerintem csökkenne ezáltal a generációs szakadék.”

 

A másik nyílt kérdés a következő volt:

  1. Véleménye szerint milyen hasznos módszerrel lehetne a szépkorúakat a digitális eszközök használatának elsajátítására oktatni? Ötleteit, kérem, sorolja fel: pl. hagyományos tanár-diák tanítással

A következő válaszokat kaptuk:

„Barátként, szórakozásként. Semmiképpen nem azt venném előtérbe, hogy ez hivatalos legyen, hanem, hogy ők is élvezzék a folyamatot.”

„Játékosággal és éreztetni az idősekkel, hogy semmilyen gond nincs azzal, hogy nem tudják használni az okostelefont.”

„Mi érdekli őket azt előtérbe helyezni.”

„Tanár – diák tanítási módszerrel.”

„Mindenkinek személyesen, mellőzve a szakszavakat, sok türelemmel.”

„Főleg gyakorlati oktatással.”

„Interaktív játékkal, ügyességi – gyorsasági játékkal a szerzett tudás ismétlése.”

„Szerintem olyan helyzetekbe kell belevinni a szépkorú társainkat, melynek elsajátítása elengedhetetlen az okostelefon kezelése szempontjából.”

 

Ezek voltak a kezdetek, ami után következett a történelmi pillanat: a mentorok első bevetése!

2022. február 26-án volt az első alkalom, amikor 7 ifjú mentor részvételével oktattuk a szépkorúakat, akik nagy izgalommal és szeretettel várták a fiatalokat.

Örömmel tapasztaltam, hogy az első pillanattól kezdve megindult a kommunikáció a két generáció között.

Mintha mindenki mindenkit ismert volna, pedig idegen emberekről volt szó. A fiatalok nagyon segítőkészek, türelmesek, kezdeményezők, tisztelettudóak és elhivatottak voltak.

Még azt is megtapasztaltam, hogy az egyik mentor motiválja, dicséri a szépkorú hallgatót, ezzel is segítve félelmei leküzdését és önbizalma épülését. A fiatalok gyorsan feltalálták magukat az új helyzetben. Remekül helytálltak. Egy mentor több szépkorút is tudott segíteni az ismeretek elsajátításában.

A mentorok második bevetése után elbeszélgettem velük az érzéseikről, észrevételeikről és egyáltalán arról, hogyan érezték magukat a szépkorúak társaságában.

A következő vélemények hangzottak el (mondanom sem kell, ezek is kellemesen megleptek):

„Az egész elmúlt hetem csúcspontja az volt, hogy eljöttem segíteni. Nagyon jó érzés ennyi szeretetet kapni az idősektől. Nekem mindkét oldalról még élnek a nagyszüleim és jó is a viszonyunk, de itt kaptam egy harmadik nagymamát, akivel azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.”

 

„Nagyon köszönjük, hogy bekapcsoltak bennünket ebbe a programba, mert jó volt itt lenni és segíteni. Hihetetlen, de feltöltődtünk, kikapcsolódtunk.”

 

„Szeretnénk legközelebb is jönni, ha lenne ilyen lehetőség.”

 

A mentorok számára ez teljesen önkéntes alapon működött, semmi közvetlen hasznuk a segítségnyújtásból nem származott, ezért is külön dicséret és köszönet illeti a fiatalokat, akik a következők voltak: Bellér Benedek, Bővíz Boglárka, Fábián Orsolya, Gordos Anett, Hubai Dávid, Jerasz Adrienn, Kiss Csenge és Törteli Anna.

Amennyiben ez a jó gyakorlat beválik, akkor ezt a módszertant a jövőbeni képzéseink során is alkalmazzuk majd.

Nagy kihívás lesz további bevonható mentorok felkutatása, de mint bebizonyosodott, nem lehetetlen!

 

Hát így valósult meg egy jó gyakorlat Magyarkanizsán.

 

Búzás Hedvig

oktatásszervező

Cnesa OMI

Magyarkanizsa

Szakkörök Vajdaságban

2022.03.18.

A FERHA a vajdasági mintaprogram koordinátora

 

A Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programjához kapcsolódóan 2021 végén Vajdaságban is megkezdték munkájukat az első szakkörök.

A Magyarországon már jól működő program határon túli kiterjesztésére 2021 során nyílt lehetőség, és a vajdasági mintaprojekt koordinátora a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata.

A szakkörélet újraélesztése érdekében létrejött program a hagyományos mesterségek és tevékenységek népszerűsítését célozza meg. Emellett azonban kiemelt célja a közösségépítés, az értékmentés és a hagyományos mesterségek továbbadása.

Első körben gyöngyfűző, vesszőfonó, hímző, mézeskalácssütő, nemezelő és csipkeverő szakkörök indultak Magyarkanizsán, Oromon, Horgoson, Martonoson, Ludason, Királyhalmán, Hajdújáráson, Kispiacon és Szabadkán.

Az elindított 35 szakkör mintegy 200 résztvevőt ölelt fel.

A szakköri munka az aszakkor.hu honlapon elérhető videó formájú oktatóanyagok segítségével zajlik hétről hétre. Az oktatóanyag logikusan felépített, az alapoktól vezeti az érdeklődőket a tárgyak elkészítéséig.

A szakkörökben való részvétel teljes mértékben ingyenes mindenki számára. A munkához az anyagot és az eszközöket a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította a Magyar Kormány hathatós támogatásával. A program mindegyik szakkör esetében kiállítással zárul, amelynek révén mindenki megtekintheti, milyen termékek, alkotások jöttek létre a szakköri foglalkozások során.

A megkezdett vajdasági program nem áll meg: terveink szerint 2022 őszétől újabb szakkörök és újabb szakköri csoportok kezdhetik meg a munkát.

Addig is tekintsék meg képes összefoglalónkat!

 

Önkormányzati támogatás

2021.12.21.

Egyesületünk 2021-ben működési költségek támogatására kapott eszközöket a Magyarkanizsai önkormányzattól a közérdekű egyesületi programok támogatására kiírt pályázat keretében.

    
 

E támogatásnak köszönhetően idén papír-írószert vásároltunk, és fedezhettük nyomtatási és könyvelőségi költségeinket.

Tagságunk nevében köszönjük önkormányzatunk támogatását!