Hírek, pályázatok

Szakkörök Vajdaságban

2022.03.18.

A FERHA a vajdasági mintaprogram koordinátora

 

A Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programjához kapcsolódóan 2021 végén Vajdaságban is megkezdték munkájukat az első szakkörök.

A Magyarországon már jól működő program határon túli kiterjesztésére 2021 során nyílt lehetőség, és a vajdasági mintaprojekt koordinátora a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata.

A szakkörélet újraélesztése érdekében létrejött program a hagyományos mesterségek és tevékenységek népszerűsítését célozza meg. Emellett azonban kiemelt célja a közösségépítés, az értékmentés és a hagyományos mesterségek továbbadása.

Első körben gyöngyfűző, vesszőfonó, hímző, mézeskalácssütő, nemezelő és csipkeverő szakkörök indultak Magyarkanizsán, Oromon, Horgoson, Martonoson, Ludason, Királyhalmán, Hajdújáráson, Kispiacon és Szabadkán.

Az elindított 35 szakkör mintegy 200 résztvevőt ölelt fel.

A szakköri munka az aszakkor.hu honlapon elérhető videó formájú oktatóanyagok segítségével zajlik hétről hétre. Az oktatóanyag logikusan felépített, az alapoktól vezeti az érdeklődőket a tárgyak elkészítéséig.

A szakkörökben való részvétel teljes mértékben ingyenes mindenki számára. A munkához az anyagot és az eszközöket a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította a Magyar Kormány hathatós támogatásával. A program mindegyik szakkör esetében kiállítással zárul, amelynek révén mindenki megtekintheti, milyen termékek, alkotások jöttek létre a szakköri foglalkozások során.

A megkezdett vajdasági program nem áll meg: terveink szerint 2022 őszétől újabb szakkörök és újabb szakköri csoportok kezdhetik meg a munkát.

Addig is tekintsék meg képes összefoglalónkat!

 

Önkormányzati támogatás

2021.12.21.

Egyesületünk 2021-ben működési költségek támogatására kapott eszközöket a Magyarkanizsai önkormányzattól a közérdekű egyesületi programok támogatására kiírt pályázat keretében.

    
 

E támogatásnak köszönhetően idén papír-írószert vásároltunk, és fedezhettük nyomtatási és könyvelőségi költségeinket.

Tagságunk nevében köszönjük önkormányzatunk támogatását!

 

   

Szeretetből szőtt szőnyeg

2021.12.08.

Szövőtanfolyamot szerveztünk Magyarkanizsán

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából idén is megszervezhettük szövőtanfolyamunkat.

Ebben az évben azokkal dolgoztunk, akik tavaly már megismerkedtek az alapokkal, az ő tudásukat mélyítettük, erősítettük meg 40 órában.

A tanfolyam a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben zajlott 2021 novemberében és decemberében, Nagy Elvira és Bálint Erika vezetésével.

A munka a tervezéssel indult, majd a gyakorlati megvalósítás keretében választhattak a hallgatók, hogy ki milyen vizsgadarabot szeretne elkészíteni. Volt, aki tarisznyát, rongyszőnyeget választott, a bátrabbak pedig pelerint készítettek. Az elkészült alkotásokból mini kiállítás nyílt a Dobó Tihamér Képtárban. Mindegyikből a szövés iránti szeretet és tisztelet, a türelem, a rá fordított idő, a szép iránti érzék és az anyag megbecsülése sugárzik.

Egyesületünk eltökélt célja a régi népi kézműves foglalkozások, mesterségek felelevenítése, népszerűsítése, ezért ezt a képzési vonalunkat folytatjuk az előttünk álló időszakban is.

Kanizsai Kézműves Nyár

2021.11.04.

Quillingezni és horgolni tanultunk

A FERHA idén is folytatta hagyományőrző-kézműves programjait.

Augusztusban lezajlott a 20 órás, kezdő papírcsíktechnika-tanfolyam Muhi Zsuzsanna vezetésével. A hallgatók vizsgadarabként egy közös alkotást hoztak létre, amelyet a Magyarkanizsai Egészségháznak ajándékoztunk.

Szeptemberben már az alapszintű horgolótanfolyamra vártuk a jelentkezőket.

Nádi Baráth Mária előadó a horgolás alapjait tanította meg a szépszámú érdeklődővel, akik később a figurahorgolást is elsajátították. Ennek eredményeképpen horgolt zöldségek és gyümölcsök készültek, amiket egyesületünk a helybeli Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi óvodájának adott át a legkisebbek örömére.

Bízunk benne, hogy a megkezdett programokat sikerül folytatnunk az elkövetkező években, hiszen azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a hagyományos kézművesség iránt.

A Kanizsai Kézműves Nyár elnevezésű projekt támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság volt.

Köszönjük támogatásukat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HORGOLÁS KEZDŐKNEK

2021.08.10.

FERHA horgolótanfolyamot indít

A Felnőttképzők Regionális Hálózata FERHA 20 órás, alapszintű horgolótanfolyamot hirdet Magyarkanizsán.

Mindenkit örömmel várunk, aki érdeklődik ez iránt a hagyományos kézimunkatechnika iránt.

A jelentkezés alsó korhatára 13 év.

Jelentkezni 2021. augusztus 23-ig lehet a 024 873 043-as telefonszámon vagy az nterika@ferha.net ímélcímen.

A részvétel ingyenes, a hallgatóknak csak a felhasználásra kerülő anyagot kell biztosítaniuk.

A képzést Nádi Baráth Mária vezeti.

A tanfolyam végén a résztvevők vizsgadarabjaként horgolt zöldségek és gyümölcsök készülnek majd, amiket a Gyöngyszemeink Iskoláskor előtti Intézmény babasarkai számára ajándékozunk.

A műhelymunka a Kanizsai Kézműves Nyár program keretében valósul meg, támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság.

 

QUILLING AZ ALAPOKTÓL

2021.07.28.

Mi fán terem a papírcsíktechnika?

A Felnőttképzők Regionális Hálózata FERHA 20 órás, alapszintű papírcsíktechnika-tanfolyamot hirdet Magyarkanizsán.

Az érdeklődők az alapokat sajátítják el, amit aztán otthon tovább fejleszthetnek.

A jelentkezés alsó korhatára 13 év.

Jelentkezni 2021. augusztus 4-ig lehet a 024 873 043-as telefonszámon vagy az nterika@ferha.net ímélcímen.

A részvétel ingyenes, a hallgatóknak csak a felhasznált anyagot kell biztosítaniuk.

A foglalkozást Muhi Zsuzsanna vezeti.

A tanfolyam végén egy közös alkotás készül, amelyet a Magyarkanizsai Egészségháznak adományozunk.

A műhelymunka a Kanizsai Kézműves Nyár program keretében valósul meg, támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság.

Erasmus+ program keretében megvalósuló projekttalálkozó

2021.07.02.

A szakmai találkozó az Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez elnevezésű nemzetközi projekt egyik állomása.

A magyarkanizsai találkozón részt vettek a projekt további, határon túli magyar vidékekről (Erdély, Felvidék) és az anyaországi Tatáról érkező partnerei, továbbá a KárpátHáló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért Egyesület képviselői.

A projekt arra keresi  választ, mely eszközökkel, milyen módszerekkel lehetséges az idősebb korosztály számítástechnikai oktatása, mely területeken lenne erre a legnagyobb szükség.

A projekt 2020-ban indult és három évig tart, amely időszak alatt a partnerek folyamatosan információkat, tapasztalatokat gyűjtenek és adnak át egymásnak.

A SIKER KULCSA ‒ ÍRJUNK JÓ ÖNÉLETRAJZOT!

2021.05.05.

A magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata ÖNÉLETRAJZÍRÓI TRÉNINGET szervez 2021 júniusában.

Hogy mit tanulunk meg?

Az online felületen megvalósuló képzés 8 iskolai óra terjedelemben az önéletrajzírás, a kísérőlevél alapvető tudnivalóit, saját CV közös megírását, javítását foglalja magában.

Manapság nemcsak a munkakeresés során szükséges egy jó CV megléte, hanem az élet szinte minden területén kérhetik tőlünk. A meglevő önéletrajzot is időről időre újítani, formálni kell. Az önéletrajz a tükörképünk, ezért fontos, hogy ismerjük elkészítésének fortélyait. A jó CV fél siker!

A gyakorlati jellegű tréning végére mindenki elkészítheti, átdolgozhatja a saját életrajzát a tanult szabályok, elvárások alapján.

Ki vezeti a tréninget?

Az előadó: Beszédes Viktória mester andragógus, felnőttképzési szakember

Ki jelentkezhet és hogyan?

A tréning magyar nyelven zajlik, a részvétel ingyenes.

Bárki jelentkezhet, életkori megkötés nincs.

Jelentkezni a FERHA nterika@ferha.net ímélcímen vagy a 024 873 043-as telefonszámon lehet 2021. május 21-ig.