Hírek, pályázatok

Egyetem után gépi forgácsolás

2017.10.17.

 Tíz helyett huszonkilenc jelentkező Adán a felnőttképző tanfolyamra

2017. október 14., 10:42 >> 2017. október 15., 21:17

 

A diákok képzése mellett fontossá vált a felnőttek átképzése (illusztráció)

A diákok képzése mellett fontossá vált a felnőttek átképzése (illusztráció)

Az adai Műszaki Iskola, miután megszerezte a nyilvánosan elismert szervezői státuszt, CNC-gépiforgácsoló tanfolyamot hirdetett felnőtteknek. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a felnőttképzésre 29 személy jelentkezett. Köztük az általános iskolai végzettségűtől az egyetemi végzettségűig minden csoport megtalálható. A programot 10 résztvevővel akkreditálták, ezért a jelentkezők egy képességfelmérő vizsgán vettek részt október 13-án.

– A vizsgán kiszűrtük a legjobb tíz jelentkezőt, akikkel elkezdődhet a program, amely 60 elméleti órából és 240 gyakorlati órából áll, vagyis összesen 300 órás a képzés, és öt hónapig tart. A képzés egyelőre magyar nyelven folyik, de ha lesznek szerb nyelvű jelentkezők, akkor a második körben, amely várhatóan márciusban elkezdődik, úgy szervezzük meg, hogy kétnyelvű legyen – magyarázta Gilice Hilda. – Az adai Műszaki Iskola végez átképzést és továbbképzést, és rengeteg ember jelentkezett azzal az igénnyel, hogy szeretne tanfolyamon részt venni. Mindenképpen a piaci körülményekhez kell alkalmazkodni, mert különben nincs működő gazdaság, ha az emberek olyan végzettséggel rendelkeznek, amivel nem tudnak elhelyezkedni. Az iskolánk nyújthat ilyen szolgáltatást, ezért eldöntöttük, elindítjuk ezt a képzést, hogy az emberek a szülőföldjükön helyezkedjenek el ezzel a szakmával, mivel van rá igény a vállalkozók részéről. Igény van még hegesztő- és géplakatos-tanfolyamra is, de ehhez megfelelő emberi és tárgyi feltételeket kell teremteni. Tervben van ezeknek a tanfolyamoknak is az elindítása – nyilatkozta az igazgató, akitől megtudtuk, hogy a jelenlegi képzés 80 000 dinárba került, amit több részletben is kifizethetnek a résztvevők.

Forrás:

https://www.magyarszo.rs/hu/3499/vajdasag_ada/172571/Egyetem-ut%C3%A1n-g%C3%A9pi-forg%C3%A1csol%C3%A1s.htm

Közösen a felnőttképzésért

2017.10.12.

A Regionális Felnőttképzők Hálózata „FERHA” értesíti a nyilvánosságot és az érdekelteket, hogy a szervezet www.ferha.net oldala ismét aktív és folyamatos fejlesztés alatt áll.

Bármilyen, felnőttek át- és továbbképzésével kapcsolatos esemény, felhívás, beszámoló helyet kaphat az oldalon. A civilszervezet várja a formális vagy nem formális oktatási intézmények, magánszemélyek jelentkezését, akik és amelyek érdekeltek, elkötelezettek a felnőttoktatás iránt. A regisztráció folyamatos.

Bővebb információkért látogassanak el a ferha.net oldalra!

Nem csak a papír számít

2017.02.15.

Térségünkben is mindjobban felértékelődik a felnőttképzés jelentősége

M. E.2017. február 14., 09:43

A különféle statisztikai adatok szerint a fejlettebb országokban az embereknek életük során akár több alkalommal is szakmát kell váltaniuk ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak. A felnőttképzés jelentősége térségünkben is mindjobban felértékelődik, annak ellenére, hogy ezen a téren (is) bőven van hová fejlődnünk. A zentai Archimedes Oktatóközpont számos képzést kínál az érdeklődők számára, akiknek körében a mérlegképes könyvelői, valamint a fémiparhoz és a szépségiparhoz kapcsolódó képzések a legnépszerűbbek.

 

Farkas Ildikó a szépségiparhoz kapcsolódó képzésekhez kialakított helyiségben (Máriás Endre felvétele)

Farkas Ildikó a szépségiparhoz kapcsolódó képzésekhez kialakított helyiségben (Máriás Endre felvétele)

– Azok közül, akik a saját szakmájukban nem tudnak megélhetési lehetőséget találni, egyre többen ismerik fel annak a fontosságát, hogy átképezzék magukat és váltsanak, illetve olyan szakmát tanuljanak, amely kiegészítő bevételi forrást kínálhat számukra. Ilyen szempontból tehát pozitív változás tapasztalható ezen a téren – hangsúlyozta lapunknak Farkas Ildikó, az oktatóközpont vezetője, aki a negatív tendenciákra is felhívta a figyelmet.

– Kevésbé tekinthető pozitívnak, hogy akik úgy döntenek, hogy átképzik magukat, sokan közülük azzal a céllal kívánják ezt megtenni, hogy külföldre költözzenek, és ott próbáljanak érvényesülni. Az is nagy problémát jelent ugyanakkor, hogy sokan még mindig nem ismerik fel azt, hogy a nyugati országokban nemcsak a papír a fontos, hanem a tudás is, ezért vannak, akik kizárólag a papír megszerzése érdekében jelentkeznek a képzésekre, amelyekről azután olyan minimális tudással kerülnek ki, amely a képzés elvégzéséről szóló igazolás megszerzéséhez ugyan elegendő, a szakmában való elhelyezkedéshez viszont nem feltétlenül az. Éppen ezért gondolkodásbeli változásra lenne szükség, hiszen annak ellenére, hogy igyekszünk lehetővé tenni a jelentkezőknek, hogy a saját lábukra álljanak, ha ők nem érzik fontosnak azt, hogy minél magasabb szintű tudást szerezzenek, az a mi lehetőségeinket is behatárolja. Pedig a későbbiekben is csak akkor tudnak megmaradni a piacon, ha jó minőségű szolgáltatást képesek nyújtani, tehát egy kicsivel jobbat, többet vagy esetleg mást, mint mások. Ehhez azonban az kell, hogy a képzéseket követően maguk is felismerjék a folyamatos fejlődés fontosságát. Számos olyan példa tanúskodik arról, hogy azoknak, akik nálunk sajátították el az alapokat, és a későbbiekben is igyekeztek fejleszteni a tudásukat, a pályájuk íve annak ellenére is nagyon szépen ível fölfelé, hogy itthon próbálnak érvényesülni. Akarattal, munkával ugyanis tapasztalataink szerint itthon is lehet karriert építeni – magyarázta Farkas Ildikó, aki elmondta, a legkeresettebb képzésük jelenleg a mérlegképes könyvelői képzés, emellett igen népszerűek a fémes szakmák elsajátítására irányuló képzéseik is, hiszen ezek mind itthon, mind külföldön keresettek és jól is fizetnek, az ún. női szakmák közül pedig elsősorban a szépségipar területére vonatkozó képzések örvendenek nagy népszerűségnek, mint amilyen például a kozmetikus-, a műkörömépítő- vagy a sminkesképzés.

– A képzéseink során a gyakorlatra helyezzük a hangsúlyt. A szépségiparhoz kapcsolódó képzéseinkhez kialakítottunk egy olyan helyiséget, amely lehetőséget kínál a gyakorlati oktatás lebonyolítására, a többi szakma esetében pedig olyan partnerekre támaszkodunk, akik befogadják a hallgatóinkat gyakorlati képzésre – emelte ki az Archimedes Oktatóközpont vezetője, aki elmondta, rövidesen újabb szakterülettel is szeretnék bővíteni a kínálatukat.

– Régóta igény mutatkozik a weboldalszerkesztői képzésre, hiszen azzal köztudottan viszonylag jól lehet keresni, feltéve persze, ha valakinek kellő tudása és tapasztalata is van hozzá. Nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogy miként lehetne ezt megvalósítani, hiszen ahhoz, hogy valaki ezen a területen megállja a helyét, nagyon komoly tudásra van szüksége, ugyanakkor a munkaerőhiány miatt a vállalatok sok esetben nem követelnek meg felsőfokú végzettséget, hanem inkább a tudásanyag meglétére helyezik a hangsúlyt. Éppen ezért talán azon az úton is el lehetne indulni, hogy azoknak az ismereteit próbáljuk meg bővíteni, akiknek már van valamiféle előtudásuk. Az előkészítés már folyamatban van, várhatóan néhány hónapon belül meg is hirdetjük a képzést – fogalmazott Farkas Ildikó.

Elmondta még, hogy emellett kiemelt céljuknak tekintik azt is, hogy a gyermekeket is megkíséreljék közelebb hozni ehhez a területhez, amit elsősorban az algoritmikus gondolkodásmód fejlesztésére irányuló játékos foglalkozások keretében kívánnak megvalósítani.

Forrás: http://www.magyarszo.rs/hu/3294/vajdasag_zenta/160557/Nem-csak-a-pap%C3%ADr-sz%C3%A1m%C3%ADt.htm

Felnőttképzés CNC-gépekre

2017.02.04.

Az adai Műszaki Iskola kurzusán marósokat és esztergályosokat képeznek

A munkaerőpiacon nagy igény mutatkozik a szakképzett emberekre, különösen a CNC-forgácsolókra, vagyis marósokra és esztergályosokra. Az adai Műszaki Iskola ezért azt tervezi, hogy középfokú végzettséggel rendelkező felnőtteknek CNC-forgácsoló tanfolyamot indít a tavasz folyamán, magyar nyelven, ha lesz rá igény, akkor szerb nyelven is. A középiskola az anyaországi Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert támogatásból regisztrálja a tanfolyamot az illetékes szerb állami szervnél – tudtuk meg Gilice Hilda igazgatótól.

Korábbi CNC-tanfolyam felnőtteknek

Korábbi CNC-tanfolyam felnőtteknek

– Az iskolánk eddig különböző tanfolyamok tartására volt jogosult, az új szabályzat értelmében azonban minden kurzust újra kell regisztrálni a Tartományi Oktatási Titkárságnál, ami jelentős anyagi vonzattal jár. A CNC-forgácsoló tanfolyam iránt nagy az érdeklődés, ezért úgy határoztunk, hogy mindenképpen pályázunk ennek az összegnek a megszerzésére.

– A Bethlen Gábor Alapnál erre a célra 200 000 forintot nyertünk, ami lehetővé tette, hogy kidolgozzuk a regisztrálási kérelmet, illetve begyűjtsük a szükséges dokumentumokat és a szerződésmodelleket, valamint kidolgozzuk a programot. Vannak még további lépések, amit az iskolának kell biztosítania, mégpedig a képzésben részt vevő tanárok továbbképzését, akiknek a Szerbiai Andragógiai Egyesület által megszabott szemináriumokon kell majd részt venniük. Ezzel a CNC-forgácsoló tanfolyammal lehetőség nyílik arra, hogy megfeleljünk a munkaerőpiaci igényeknek, és a gazdaság fejlődését elősegítsük – közölte Gilice Hilda.

Az iskolaigazgató elmondta, hogy minden dokumentumot előkészítettek a regisztrációhoz, aláírták a szerződéstervezeteket a gyakorlati és az elméleti oktatást lebonyolító tanárokkal, az együttműködési megállapodást Ada község önkormányzatával. A jövő héten már postázzák a dokumentumokat a Tartományi Oktatási Titkárságnak, hogy mielőbb regisztrálják a tanfolyamot, mert már tavaszra szeretnék megkezdeni a felnőtt CNC-marósok és -esztergályosok képzését a nagy érdeklődésre való tekintettel. Az igazgató megjegyezte, hogy az elmúlt egy évben már legalább húsz helybeli és vidéki személy érdeklődött a képzés iránt. A Műszaki Iskola a padéi Innovációs Központtal közösen már korábban is rendszeresen tartott magyar nyelven CNC-marós tanfolyamot, amelynek köszönhetően legalább húsz ember szerzett így szakképesítést.

Forrás:

http://www.magyarszo.rs/hu/3277/vajdasag_ada/159712/Feln%C5%91ttk%C3%A9pz%C3%A9s-CNC-g%C3%A9pekre.htm

Üzleti képzés falusi hölgyeknek

2016.12.09.

Sikeresen befejeződött a „Biznis ne čekaj! PLANIRAJ!“ elnevezésű, 15 iskolai órát magában foglaló képzés, amelyet kilenc fő részvételével a Cnesa OMI épületében tartottak Magyarkanizsán.

A képzést a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság (új elnevezése: Tartományi Szociálpolitikai, Népesedéspolitikai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság) támogatásával a magyarkanizsai székhelyű FERHA Felnőttképzők Regionális Hálózata civilszervezet szervezte és bonyolította le.

A tanfolyam fő célja az volt, hogy a vidéken, falvakban élő hölgyek elsajátítsák az üzleti terv írásához szükséges tudást, gyakorlatot, ezáltal pedig növeljék esélyeiket, versenyképességüket a munkaerőpiacon. Emellett a résztvevők megfelelő tudást és információt is szereztek saját vállalkozás indításához.

A képzés elméleti és gyakorlati részből, valamint személyes konzultációból állt. A főbb témakörök a következőek voltak: a különböző vállalkozási formák előnyei és hátrányai, adófajták, a vállalkozás bejegyzésének jogi háttere és folyamata, marketing, költségek és bevételek stb.

A tanfolyam előadásait Kaszás Judit közgazdász-adótanácsadó tartotta, aki több évtizedes könyvelői és tízéves üzletiterv-író tapasztalattal rendelkezik.

A képzés sikeres befejezését elismerő bizonylatok átadására 2016. december 7-én került sor.

А Magyarkanizsa község önkormányzata által támogatott „Magabiztos iskolakezdés“ elnevezésű projektum

2016.07.12.

A magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata „FERHA” civil szervezet 2016 márciusában sikeresen pályázott a Magyarkanizsa község önkormányzata által a Civilszervezeti projektumok támogatására meghirdetett nyílt pályázaton.

A projektum célja egy 60 órás teljesen ingyenes foglalkozássorozat megszervezése és lebonyolítása. A képzésbe 10 iskola-előkészítős gyerek kapcsolódott be, akik ősszel fogják megkezdeni általános iskolai tanulmányaikat.  A képzés során megtanulják érzékelni és értékelni a dolgokat és az őket körülvevő világot, látni, szemlélni, elmélyülni. Lehetőség nyílik a grafomotorikus képességük fejlesztésére, ami az írástudás alapja. Hangsúlyt fektetnek a szem és a kéz koordinációjára, továbbá a keresztcsatornák fejlesztésére (ami a látott, hallott, tapintott információk összekapcsolásának készsége). Ennek a korosztálynak gondot jelent az irányok (előre-hátra) és a „jobb-bal” megtanulása is, amiben a játékos foglalkozások szintén segítenek. A kis létszámú csoportban megvalósuló foglalkozások során lehetőség van a gyerekek egyéni felmérésére, fejlesztésére és a gyerekek egyéni igényeinek kiszolgálására.

A csoportos, élmény alapú játékokon keresztül szinte észrevétlenül tanulhatnak a gyerekek, és zajlik a fejlesztésük. A pozitív megerősítés és a sikerélmény által önbizalomra tesznek szert, megtanulják kifejezni önmagukat, és nem fogják traumaként megélni az iskolakezdést. Szeptemberben felkészülten fognak az iskola által támasztott kihívások elé állni. A tanulási nehézségek leküzdése pozitív hatással lesz a gyerekek tanulmányi eredményére, ami hosszú távon kihatással lehet az életben való boldogulásukra. A képzés befejezése előtt a szülőknek lehetőségük lesz egy konzultációra a foglalkozást vezető szakemberrel. A beszélgetés során a foglalkozásvezető beszámol a szülőknek a képzésen tapasztaltakról, milyen problémát észlelt a gyereknél, mi mindent sikerült leküzdenie a gyermeknek a képzés során, milyen nehézségei lehetnek a gyereknek az iskolában és miben tudja a szülő saját maga is segíteni gyermeke fejlődését.

A foglalkozások 2016.06.27. és 2016.08.05. között kerülnek lebonyolításra munkanapokon 9 és 11 óra között. A kurzus vezetője Baráth Mária óvónő.

Számítógépes tanfolyamot szerveztek általános iskolásoknak Magyarkanizsán

2016.05.10.

Számítógépes tanfolyamot szerveztek általános iskolásoknak Magyarkanizsán

A Tehetséges tanulók fejlesztése az információs technológia területén és a biztonság az interneten elnevezésű projekt befejezéséről tartottak ma délután sajtótájékoztatót Magyarkanizsán a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben. A 34 órás számítógépes tanfolyamba 15 általános iskolás tanulót kapcsoltak be, akiket mobiltelefonos applikációk készítésére készítettek fel, és az internet gyermekeket fenyegető veszélyeiről is hallottak ismertetőt. Miután a tanulók bemutatták az általuk kidolgozott alkalmazásokat, szüleik jelenlétében átvették a tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló bizonylatokat. A Felnőttképzők Regionális Hálózata, a Cnesa és a Tisza Menti Regionális Fejlesztési Központ közös projektjét a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság támogatta.

Kókai Anasztázia, informatikatanár, Magyarkanizsa: „Az első órán még úgy haladtunk, amikor felmértem, hogy mi az alaptudásuk, hogy mutattam nekik projektorral a feladatokat, magyaráztam, hogy hogy néz ki a kezelőfelülete az applikációnak, de azt tapasztaltam, hogy jobb, ha készítek egy prezentációt, és azt minden diák saját tempójában tudja követni, és saját tempójában tud alkalmazásokat készíteni.”

 

 

„Egy szoknya, egy nadrág – avagy a papírtól a ruháig”

2015.08.28.

2015. augusztus 26-án 13 órai kezdettel kiosztásra kerültek a bizonylatok a szabó-varró tanfolyamot sikeresen befejezett hölgyeknek.

A bizonylatokat dr. Bimbó Mihály Magyarkanizsa polgármestere és Sarnyai Károly a FERHA civil szervezet elnöke osztotta ki.

A képzést 13 falun élő hölgy fejezte be.

A 120 órás képzés 2015. május 25-e és 2015. augusztus 19-e között zajlott le. A résztvevőknek a képzésen való részvétel teljesen térítésmentes volt, ugyanis 2015.01.16-án Magyarkanizsa polgármestere dr. Bimbó Mihály nyílt pályázatot írt ki civilszervezeti projektumoknak a 2015. évi magyarkanizsai községi költségvetésből való támogatására.

A civilszervezeti projektumoknak a 2015. évi magyarkanizsai községi költségvetésből való támogatására szánt eszközök összege: 8.400.000,00 dinár volt, amely összegből 47 civil szervezet kapott támogatást. A pályázók között volt a magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata „FERHA” civil szervezet, mely az „Egy szoknya, egy nadrág – avagy a papírtól a ruháig” című projektumával 150.000 dinár támogatást nyert. A tanfolyam helyszínét az oromi Helyi Közösség biztosította, teljesen térítésmentesen, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény pedig a varrógépeit bocsájtotta a hallgatók rendelkezésére szintén teljesen térítésmentesen.

Az ilyen fajta képzések megvalósításának célja, hogy növeljék a falvakban élő hölgyek versenyképességét a munkaerőpiacon.