Hírek, pályázatok

Szabadka: A hónap második felében iratkozás a felnőttek általános iskolájába

2013.08.06.

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola felnőttek iskolájának minden osztályába augusztus 19-e és 30-a között folyik a beiratkozás. A Szabadegyetemen működő intézménybe iratkozóknak magukkal kell vinniük az utolsó befejezett osztályról szóló bizonyítványukat, anyakönyvi kivonatukat és diákkönyvüket. A tanítás szeptember 2-án 7.30 órakor kezdődik. Az oktatás szerb és magyar nyelven is folyik, s teljesen ingyenes.

Bővebb tájékoztatást Szabó Anikó koordinátortól kérhetnek az érdeklődők augusztus 19-étől minden munkanapon 8-tól 12 óráig a Szabadegyetem 2. félemeletén a 310-es szobában, vagy telefonon a 024/554-600-as telefonszám 115-ös mellékén.

(Forrás: http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2013/Szabadka-A-honap-masodik-feleben-iratkozas-a-felnottek-altalanos-iskolajaba.html

Immár villamosmérnökök és gépészmérnökök is jelentkezhetnek

2013.07.31.

Kibővült a mester tanári képzés, idén már nemcsak mérnök informatikus tanári, hanem villamosmérnök tanári és gépészmérnök tanári képzést is szerveznek Szabadkán – A helyek államilag támogatottak

Tápai Renáta

2013. július 31., 09:48

Az Óbudai Egyetem ismét pályázatot hirdet Szabadkán olyan hallgatók számára, akik mérnöktanári, azaz mester tanári szakképesítést szeretnének szerezni mint mérnök informatikus tanár, villamosmérnök tanár vagy gépészmérnök tanár. Mérnök informatikus tanár képzési lehetőség tavaly nyílt először, a kétéves képzés első évét 14-en fejezték be. Idén most ismét lehetőség van mérnök informatikus tanár képzésre, emellett most villamosmérnök tanár és gépészmérnök tanár képzésre is, s ezúttal a képzések államilag támogatottak is.

A kétéves képzés kihelyezett levelező tagozat formájában zajlik, az órák többségét a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartják. Ahogy azt Jeges Zoltán koordinátortól megtudtuk, a képzés mesteri fokozat megszerzését biztosítja, valamint 36 kreditpontot biztosít pedagógiából, pszichológiából és oktatási gyakorlatból, tehát jogosulást a középiskolai oktatáshoz, emellett pedig természetesen a képzés azt is bizonyítja, hogy a tanár magyarul is elő tud adni. A képzésre jelentkezhetnek okleveles villamosmérnökök, okleveles gépészmérnökök, okleveles informatikusok, valamint a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán oklevelet szerzett informatikus mérnökök, villamos mérnökök és gépészmérnökök. A szabadkai képzést az Óbudai egyetem akkreditálta, és az Óbudai egyetem együttműködési szerződést is aláírt az Újvidéki Egyetemmel és a Mihajlo Pupin Műszaki Karral, amely szerződések tartalmazzák az okleveleket kölcsönös elismerési kötelességvállalását.

25 hallgató számára van szabad hely, jelentkezni augusztus 12-ig lehet, információ a zsolt.vinkler@magister.uns.ac.rs vagy a rumenyakovity@mnt.org.rs e-mail címen is szerezhető, de a tanítóképző kar honlapján – www.magister.uns.ac.rs – is lehet a képzésről bővebben olvasni, itt megtalálható a jelentkezési lap is.

(Forrás:http://www.magyarszo.com/hu/2051/kozelet_oktatas/99733/Imm%C3%A1r-villamosm%C3%A9rn%C3%B6k%C3%B6k-%C3%A9s-g%C3%A9p%C3%A9szm%C3%A9rn%C3%B6k%C3%B6k-is-jelentkezhetnek.htm)

Felhívás

2013.07.16.

Együttműködő partnereket (intézmények, civil szervezetek, szakemberek) keresünk a létrejött hálzatba. Küldetésünk teljesítése során mindenkit arra ösztönzünk, hogy fejlessze és szélesítse a felnőttek egész életen át tartó tanulási lehetőségeit. A megvalósításhoz a hálózat tagjai segíthetik egymást új képzési programok elérésében vagy szakemberhiány esetén.

A jobb oldalon lévő menűsorban található letölthető jelentkezési lappal várjuk a jelentkezőket szakembereket, intézményeket, civil szervezeteket vagy a felnőttképzés bármely területén dolgozókat, valamint azokat is akik a jövőben szeretnének felnőttképzési tevékenységet folytatni.

Jelentkezés és további információ a info@ferha.net e-mail címen vagy a 024/875-411-es telefonszámon

Magyarkanizsa: Átvették diplomáikat az üzletiterv-író tanfolyam hallgatói

2013.07.15.

Idén tavasszal sikeres pályázatot nyújtott be a Tartományi Ifjúsági és Sportügyi Titkársághoz a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődási Intézmény egy harminc tanórás üzletiterv-író tanfolyam megszervezésére és lebonyolítására. A kurzus elsődleges célcsoportja a 18 és 30 év közötti nők voltak. A tanulók a képzés során azt az üzletiterv-formát vették alapul, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is használ az önfoglalkoztatási programban.

Az üzleti terv írásának alapvető tudnivalóiról, a vállalkozások elindításához szükséges piackutatás fontosságáról, a hazai lehetőségekről és a nehézségekről, a témában több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember, Kaszás Judit okleveles közgazdász tartott előadásokat a képzés résztvevőinek.

A díjmentes tanfolyamon összesen 14 hallgató vett részt, közülük kilenc nő, mindannyian sikeresen levizsgáztak és átvették diplomájukat.

M. I.

(Forrás: http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15740/Magyarkanizsa-Atvettek-diplomaikat-az-uzletiterv-iro-tanfolyam-hallgatoi.html)

Svečana dodela sertifikata projekta „Ostvari svoj plan, napiši biznis plan“ u Kanjiži

2013.07.12.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u okviru realizacije Akcionog plana politike za mlade u 2013. godini u oblasti zapošljavanja podržao projekat,, Ostvari svoj plan napiši biznis plan“. Završna aktivnost na projektu koji je realizovala ustanova Cnesa iz Kanjiže, bila je svečana dodela uverenja u prostorijama ustanove. Mladi iz Kanjiže imali su priliku da steknu nova znanja iz oblasti preduzetništva, ekonomije i najosnovnijih zakonskih normi koje je neophodno poznavati prilikom započinjanja sopstvenog biznisa.

Nakon održanih edukacija i ličnih konsultacija o ideji koju imaju, mladi su napravili svoj biznis plan kojim bi otpočeli svoj prvi posao. Ideje su različite, svako je na osnovu svojih mogućnosti i znanja koje poseduje pronašao oblast koja bi bila interesantna za njega. Planovi su sadržali i kompletnu analizu tržišta, ponude i potrežnje i poslovnog okruženja u Kanjiži.

Uverenja je uručila Snežana Stanković, samostalna stručna saradnica i u Pokrajisnkom sekretarijatu za sport i omladinu, koja prati realizaciju projekata na ovom konkursu.

Ona je iznela podatke o samom problemu zaopšajvanja mladih u Vojvodini, tendencijama i mogućnostima koje sekretarijat pruža mladima. Veoma je važno podržavati mlade koji su aktivni u svojim sredinama, i sekretarijat će voditi računa da mladi dobiju svoju priliku kroz podršku ovakvih projekata. Ustanova Cnesa poseduje kapacitete za obuke mladih u oblasti zapošljavanja, koje je najvašniji problem mladih u Vojvodini i Evropskoj uniji i trebalo bi da ovakve i slične projekte realizuje čeće.Prilikom prezentacije projekta, i aktivnosti koje su održane mladi su imali priliku da kažu koji su njihovi planovi, i koliko im je projekat važan za početak sopstvenog posla

(Izvor: http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php/novosti/11-2013/532-svecana-dodela-sertifikata-projekta-ostvari-svoj-plan-napisi-biznis-plan-u-kanjizi)

Asztalosok képzése

2013.06.26.

(-kzs-) | 2013.6.26 | LXVIII. évfolyam 26. szám

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal zentai kirendeltsége öt csökkent munkaképességű személy számára szervezett továbbképzést. A tanfolyamot befejező munkanélküliek segédasztalosi végzettségről szóló oklevelet kaptak. Maga a képzés 300 órás volt, februártól júniusig tartott.

A zentaiak a čačaki Akademija ügynökséggel együttműködésben szervezték meg az elméleti oktatást. A gyakorlati tudnivalókat a tornyosi Platán asztalosműhely szakemberei igyekeztek átadni a tanoncoknak. 
Huszár Zsolt, a gyakorlatot vezető műhely tulajdonosa a sikeres vizsga után elmondta, meg volt elégedve a részvevők hozzáállásával. Az ajtók, ablakok, bútorok készítésének minden fázisát megismerhették a tanoncok, sőt tevőlegesen is részt vehettek a munkafolyamatokban — mindenki a saját lehetőségeihez mérten.
A képzésen öten indultak, de csak hárman fejezték be a tanfolyamot, mert ketten időközben munkahelyet találtak.
Nagyon fontos a fogyatékkal élő és csökkent munkaképességű emberek át-, illetve továbbképzési programja, mert ezáltal sikeresebben pályázhatnak a munkaerőpiacon, s életminőségük javulására számíthatnak — hallottuk Dragana Marčetától, a zentai munkaközvetítő igazgatójától.

(Forrás: Hét Nap online)

Zenta: Csökkent munkaképességűek sikeres átképzése

2013.06.20.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat zentai kirendeltsége öt csökkent munkaképességű személynek szervezett továbbképzést. A tanfolyamot befejezett munkanélküliek segédasztalosi végzettségről szóló oklevelet kaptak.

A képzést a zentai kirendeltség a čačaki Akademija ügynökséggel együttműködve bonyolította le. A 300 órás képzés február közepétől június elejéig tartott. A szakma gyakorlati részét a tornyosi Platán asztalos kisipari műhely szakembereinek felügyelete és segítsége mellett sajátították el.

Huszár Zsolt, a gyakorlatot vezető műhely tulajdonosa a sikeres vizsga után elmondta, meg volt elégedve a résztvevők hozzáállásával. Igyekeztek beavatni őket a szakma alapjaiba, megismerkedhettek az ajtók, ablakok, bútorok készítésének fázisaival, és a lehetőségeikhez mérten részt is vehettek benne.

A képzésen összesen öten indultak, de csak hárman fejezték be, ketten ugyanis időközben munkahelyet találtak. Nagyon fontos a fogyatékkal élők és a csökkent munkaképességű emberek át-, illetve továbbképzési programja, mert sikeresebb részvételre számíthatnak a munkaerőpiacon, és ezáltal az életminőségük javulására – mondta Dragana Marčeta, a foglalkoztatási szolgálat zentai kirendeltségének igazgatónője.

K. Zs.

(Forrás: VajdaságMA)

Parlament előtt az oktatási törvénycsomag

2013.06.12.

A VMSZ szerint nem szabad a kétnyelvű oktatásra helyezni a hangsúlyt, elsőbbséget továbbra is az anyanyelvű oktatásnak kell adni

P.E.

A Szerbiai Képviselőház kedden az oktatási törvénycsomagról kezdett el vitázni. A képviselők elé az általános iskolai, valamint a középiskolai oktatásról és nevelésről szóló törvényjavaslatok, a felnőttképzésről szóló törvényjavaslat, az oktatási kerettörvény, valamint a diák- és egyetemista életszínvonalról szóló törvények módosítási és kiegészítési javaslatai kerültek.

Beterjesztésében Žarko Obradović oktatási miniszter elmondta: a javasolt megoldások célja jobbá, hatékonyabbá és mindenki számára elérhetőbbé tenni a szerbiai oktatási rendszert. A javaslatokba beépítették az európai oktatási rendszerekben jellemző jó tapasztalatokat, de úgy, hogy közben tiszteletben tartották a szerbiai rendszer hagyományait, valamint a 2020-ig terjedő időszakot lefedő Oktatásfejlesztési Stratégiát, hangsúlyozta Obradović, majd hozzátette, hogy a módosításokat az állam szociális partnereivel is megvitatták, javaslataikat azonban nem fogadhatták el maradéktalanul.

– Nem adhatunk helyet a tanügyben dolgozók szakszervezeteinek azon követelésének, hogy az osztályok létszámát legfeljebb huszonöt diákra korlátozzuk, hiszen ez az alkalmazottak számának növelését eredményezné, erre pedig nincsen keret. Erre a kérdésre még biztosan visszatérünk a jövőben, most azonban marad a harmincdiákos határ. A szakszervezetek azt is kérték, hogy 2014-ben még ne kezdjük meg a diákok száma alapján elszámolni a tanárok bérét. Jómagam azt javasoltam, hogy az alkalmazást ne halasszuk el, inkább teszteljük le előtte ezt a megoldást – mondta a miniszter.

– Az általános iskolai oktatásról és nevelésről szóló törvényjavaslatban kitértünk arra, hogy a tanügyesek sztrájkjának esetén legfeljebb harminc percre rövidíthetők a tanórák. A kerettörvény módosításában helyet kapott a rendelkezés, amelynek értelmében igazolt esetekben a diákok otthonukban is végezhetik a tanulmányaikat. Az oktatási kerettörvény értelmében 2016-tól megalakulhat az oktatási ügynökség, amely feltétel Szerbia európai integrációs útján. A szóban forgó jogszabály módosítási javaslatának értelmében a tanügyben addig nem alkalmazhatnak új személyeket, amíg felül nem vizsgálták a meglévő alkalmazottak átszervezésének lehetőségét. A külföldi és a volt Jugoszláviában szerzett diplomák elismerésének témájára szintén kitértünk A középiskolai oktatásról és nevelésről szóló törvényjavaslatban a diákok hatékonyabb felkészítésére helyeztük a hangsúlyt, hogy később jobban felkészülve versengjenek a munkaerőpiacon. Szerbia most kap először felnőttképzési törvényt. Ebben a nem formális képzéseket is elismeri az állam – összegezte Obradović.

Mint azt Kovács Elvirától, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjétől megtudtuk, a párt az öt beterjesztet javaslatra tizenkilenc módosítási indítványt nyújtott be. A 2011-ben már egyszer átalakított oktatási kerettörvény módosítási javaslatával az a legnagyobb gond, hogy a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsait nem említi az oktatási intézmények alapítójaként. Módosítási indítványában a VMSZ az oktatási intézmények lehetséges alapítóinak listájához a nemzeti tanácsokat is hozzátette – mondta Kovács.

– Ha kihagyják a nemzeti tanácsok alapítói jogát, akkor a nemzeti tanácsokról szóló törvény nem lesz összhangban az oktatási keretörvénnyel. Azt is elmondtam, hogy az alapítói jogok átvétele már folyamatban van. Ami a középiskolákat illeti, a Magyar Nemzeti Tanács átvette a kijelölt intézmények alapítói jogát, az általános iskolák viszonylatában viszont még húsz intézmény alapítói jogainak az átvétele van folyamatban. A szerb kormány az iskolaszékeket teszi felelőssé a folyamat lassú üteméért. Viszont példaként említeném a csantavéri általános iskola iskolaszékét, amely mindenben az oktatási minisztérium utasításai szerint járt el, a minisztérium azonban több hónap után sem végezte el a feladat ráháruló részét. Az is érdekes részlet, hogy az oktatási kerettörvény módosítási javaslatának értelmében a kisebbségi tannyelvű osztályban oktató tanároknak bizonyítaniuk kell, hogy ismerik az adott nyelvet. A jogszabály javaslatából az már viszont nem derül ki, hogy hogyan is kell ezt az érintetteknek bebizonyítaniuk. A VMSZ azt javasolta, hogy a szerb kormány határozza meg a bizonyítási követelményeket. Azt is kértük, hogy a kis létszámú, tizenöt főnél kevesebb diákot számláló osztályok esetében ne kelljen minden évben jóváhagyásért folyamodni. Ha az általános iskolák valamelyik első osztályában már egyszer jóváhagyták a kis létszámú osztályt, akkor ennek az engedélynek a negyedik osztállyal bezárólag hatályban kellene maradnia. Az általános iskolai oktatásról és nevelésről szóló törvényjavaslat értelmében a nemzeti kisebbségeknek jogukban áll anyanyelvükön tanulni, ugyanakkor a szóban forgó jogszabály javaslata emellett a kétnyelvű oktatást is lehetővé teszi a nemzeti kisebbségek számára. A VMSZ kéri, hogy a kétnyelvű oktatásra vonatkozó részt töröljék, mert ezt a szerb alkotmány sem ismeri fel így külön lehetőségként a nemzeti közösségek vonatkozásában. Nem szabad veszítenünk szerezett jogainkból, vagyis nem a kétnyelvű, hanem az anyanyelvű oktatásra kell helyezni a hangsúlyt – magyarázta Kovács.

A középiskolai oktatásról szóló törvényjavaslat az oktatási minisztérium állításai ellenére szintén nem áll teljesen összhangban a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel. A VMSZ a hiányosságokat itt is módosítási indítványokkal igyekezte kiküszöbölni. Kovács szerint az a módosítási indítványuk a legjelentősebb, amelyben kérik, hogy a nem anyanyelvükön tanuló magyar középiskolai diákok a magyart ne fakultatív, hanem választott tantárgyként tanulhassák. A középiskolás diákokat feltehetőleg nem motiválja, hogy egy fakultatív tantárgyat tanuljanak, amelyet nem finanszíroz az állam, és amelyre nem kapnak osztályzatot, érvelt Kovács, aki emellett örömmel nyugtázta, hogy Szerbia jogrendjében végre megjelenhet a felnőttképzésről szóló törvény. Ugyanakkor fontos, hogy a jogszabály ne csak arra irányuljon, hogy minél többen befejezzék általános iskolai tanulmányukat, hanem arra, hogy a munkanélküliség csökkentésének érdekében valós átképzést nyújtson az érintetteknek – hangsúlyozta Kovács.

(Forrás: Magyar Szó online)