Megvalósult projektek

Word- és Excel-tanfolyam a felzárkózásért

 

Egyesületünk sikerrel pályázott idén a Bethlen Gábor Alapnál egy 30 órás Word- és egy 30 órás Excel-tanfolyam megvalósítására.

A képzéseket olyan munkavállalóknak szántuk, akik a munkájuk során hasznosíthatják e két program magas szintű ismeretét, de ajánlottuk aktív munkakeresőknek is. Az oktatásra Gazdag Csaba informatikatanárt kértük fel, aki kiváló módszertannal, sok gyakorlati résszel színesítette az órákat.

A két tanfolyamnak, amelynek a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény adott helyet, összesen 18 résztvevője volt. Ők mindannyian sikeres záróvizsgát tettek, és ezzel befejezték a képzést.

Bízunk benne, hogy a hallgatók mindannyian kamatoztatják majd ezeket az informatikai ismereteket a mindennapokban, a folyamatos munkavégzésük keretében.

A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.


Okosak és szépek ‒ Ismét nálunk tanultak a szépkorúak

Az elmúlt évek sikerén felbuzdulva egyesületünk idén is szervezett okostelefon-kezelői képzést a községünkben élő idős polgártársaink számára.

A 20 órás tanfolyam 2023. november 6-án indult 15 résztvevővel, akik azért jelentkeztek, hogy megtanulják helyesen használni okostelefonjukat és megtanulják, mi mindenre lehet azt használni.

Gazdag Csaba oktatóval ez sikerült is, hiszen közösen felfedezték a mobiltelefon működését: megtanultak ímélt írni, kezelni a közösségi csatornákat, csoportokat, fényképezni, videót készíteni, böngészni a világhálón. Szó esett az internet veszélyeiről is.

Örömünkre szolgál, hogy ebben az évben is mentorok segítették a munkát. Ők olyan önkéntesek, akik csak azért látogatták meg a csoportot, hogy az idősek jól begyakorolhassák az adott tananyagot. Hét mentor jelentkezett, akik nagy türelemmel és odafigyeléssel foglalkoztak a hallgatókkal.

A záróvizsgára és az ünnepélyes diplomaosztóra 2023. december 14-én került sor.

A képzésnek a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény adott otthont, támogatója pedig Magyarkanizsa önkormányzata volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOLTOT VARRTUNK ÉS HORGOLTUNK

Lezajlott a Kanizsai Kézműves Nyár 2023 programunk

 

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával idén is megszerveztük a népszerű Kanizsai Kézműves Nyár programunkat.

Az igényekhez igazodva ebben az évben alapszintű foltvarró és horgolótanfolyamra vártuk az érdeklődőket.

A foltvarrás alapjait Berec Ágota, a Tisza-folt csoport vezetője ismertette a 10 hallgatónak, a horgolás oktatásával pedig idén is Nádi Baráth Máriát bíztuk meg. A horgolóképzésen 15 hallgató vett részt.

Örömünkre szolgál, hogy tevékenységünk híre eljut a szomszédos községek településeire is, hiszen mindkét tanfolyamra érkeztek más városokból is.

A visszajelzések szerint hasznos, érthető és gyakorlatias volt mindkét tanfolyam, akik jelentkeztek, megkapták azt a segítséget, amit elvártak tőlünk.

A megszerzett tudást most már csak ismételni, fejleszteni és kamatoztatni kell.

Nagyon örülünk, hogy az évek során nálunk járt hallgatók már-már a mesterségek mestereivé váltak: van, aki eladásra is kínál horgolt, kötött, foltvarró kézműves termékeket. Másoknál is látjuk, hogy nem hagyták abba a tanulást, és otthon folyamatosan kézműveskednek. Ez azért is fontos, mert a hallgatók többsége középkorú hölgy, akik remélhetőleg továbbadják majd a kézműves tudományukat gyermekeiknek.

Ez a projekt igazi hozzáadott értéke.Kisiskolások toleranciatábora Magyarkanizsán

 

2023. július 3-a és 7-e között szerveztük meg első alkalommal Magyarkanizsán a Szóvarázs elnevezésű toleranciatábort kisiskolások számára.

 

A kétnyelvű táborban a magyar anyanyelvű gyerekek a szerb, a szerb anyanyelvű résztvevők pedig a magyar nyelvvel ismerkedtek az egy hét alatt.

Vadász Kornélia vezetésével a húsz gyermek tematikus napokon tanulta meg a köszönéseket, a testrészeket, a természeti jelenségeket, a zöldségek-gyümölcsök elnevezéseit, de gyermekdalokat, népi játékokat is tanultak mindkét nyelven.

A tábort bemutatóval zártuk, amelyen a szülők, nagyszülők is részt vettek.

A program sok tapasztalatot hozott egyesületünk számára, és mindenképpen megszervezzük a következő években is.

A projekt támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság.

      ALAPSZINTŰ SZÖVŐTANFOLYAM MAGYARKANIZSÁN

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából egyesületünk 2020-ban sikeresen pályázott egy 60 órás, kezdő szövőtanfolyam megszervezésére Magyarkanizsán.

A felhívásra nagy érdeklődés mutatkozott. A projekt keretében 11 felnőtt hallgató kezdhette el a műhelymunkát. A képzés október végén indult. A hallgatók számára a tanfolyamon való részvétel díjmentes volt volt, köszönve a támgoatónak.

A helybeli Nagy Elvira előadó-oktató vezetésével a vállalkozó kedvű, a kézművesség iránt érdeklődő hallgatók megismerkednek a szövés alapjaival, a szövő alkalmatosságok részeivel, fajtáival, az anyagismerettel és a különböző népi motívumokkal. A tanfolyam során a résztvevők teljes mértékben igazodnak az aktuális járványügyi előírásokhoz.

A program végén a csoport bemutatta, miket hoztak létre a képzés ideje alatt, mit tanultak: a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban minikiállítás jött létre a tanfolyam alatt született munkákból.

A projekt keretében az egyesület egy asztali szövőszékkel, két nagyobb és egy kisebb szövőkerettel is gazdagodott, amiknek a további tanfolyamok szervezésénél nagy hasznát veszik majd.

A projekt megvalósításában a FERHA partnere a Tisza Néptáncegyesület volt.