Hírek, pályázatok

Befejeződött a Deszkára fel! képzéssorozat

2013.06.10.

A Deszkára Fel! elnevezésű 60 órás képzést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte - a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával – amatőr színjátszó csoportvezetők számára. A program célja, hogy a már működő társulatoknak útmutatást adjanak a további munkához illetve, hogy új csoportok megalapítására ösztönözzék a résztevőket.

A programot három vajdasági városban szervezik meg. Az első helyszín Szabadka volt, az újvidéki képzés ezen a hétvégén zárult, Nagybecskereken pedig szeptemberben kezdődik. Ez utóbbira még várják a jelentkezőket a 024/551-822-es telefonszámon – tudtuk meg Raffai Ágnestől, a Művelődési Intézet munkatársától, az egyik képzésvezetőtől, aki az eddigi eredményekről is beszámolt.

- Noha a második képzéssorozat, az újvidéki, még csak most fejeződött be, máris vannak kézzelfogható eredmények. Több új amatőr társulat is alakult Vajdaságban. A nemrégiben Bácsfeketehegyen megtartott Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón már olyan csoportok is bemutatkoztak, melyeknek a vezetői a mi képzésünkről kerültek ki – mondja a szervező és hozzáteszi: - Az újvidéki képzésnek 7, a szabadkainak 14 olyan résztvevője volt, akiknek már van amatőr színjátszó csoportjuk, Újvidéken öten, Szabadkán négyen szeretnék újjáéleszti tevékenységüket, és mindkét városban 8 - 10 olyan résztvevőnk volt, akik most alapítanának, alapítottak csoportot.

A székvárosi képzésre jelentkeztek egyetemi hallgatók, tanítók, tanárok, és végzett színészek is, többségben újvidékiek, illetve környékbeliek, de érkeztek Adáról, Óbecséről, Bácsföldvárról, Bácsfeketehegyről, Tiszakálmánfalváról, Moholról és Temerinből is. Szabadkán főleg pedagógusok jártak a foglalkozásokra Észak-Vajdaság számos településéről. Az oktatók mindkét helyszínen Besnyi Szabolcs, Vörös Imelda, Kálló Béla, Mezei Zoltán, Hajvert Lódi Andrea, Raffai Ágnes, Táborosi Margaréta, László Sándor, és Sutus Áron voltak.

A Deszkára fel! képzés folytatásaként jövőre az amatőr rendezőknek tartanak foglalkozásokat ugyancsak Szabadkán, Újvidéken és Nagybecskereken.

Madár Anikó

(Forrás: VajdaságMA)

Bizonyítványosztás felnőtteknek

2013.05.31.

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában és a zentai Stevan Sremac Általános Iskolában befejeződött a tanév az esti iskolában

hhá csin

Országszerte hetven általános iskolában fejeződött be csütörtökön a tanév annak a 4750 felnőttnek, akik az Európai Unió által támogatott és az oktatási minisztérium által lebonyolított Második esély elnevezésű projektum jóvoltából folytatták általános iskolai tanulmányaikat. 
A moholi Novak Radonić Általános Iskolában az idei tanévben 26 felnőtt személy végezte el az általános iskolát, további 17 esti iskolás pedig az 5–6. osztályt fejezte be sikeresen. A diákok között volt tizenöt éves kamasz és ötvenegy éves személy is, sőt ötgyermekes anyukák is. A bizonyítványosztáson a diákoknak az osztályfőnökök mellett Urbán Mónika adai polgármester-helyettes és Vesna Civrić, a községi szegénységcsökkentő bizottság vezetője adta át a bizonyítványt az oktatási intézményben. A végzős diákokra júniusban vár még a záróvizsga, majd a legfeljebb három hónapos középiskolai képzés, amelyen legkésőbb szeptembertől vesznek részt az adai Műszaki Iskolában, ahol kőműves és a hegesztő képesítést szerezhetnek, illetve az óbecsei Kereskedelmi és Közgazdasági Iskolában, ahol kereskedőnek tanulhatnak. Snežana Došić moholi iskolaigazgató elmondta: a felnőtt diákok középiskolai képzését, valamint az útiköltséget a Nemzeti Munkaközvetítő Hivatal finanszírozza.

Az Európai Unió négymillió euróval támogatja a Második esély programot, amelyet 2010 és 2013 szeptembere között bonyolítanak le Szerbiában. A moholi általános iskola a kezdetektől részt vesz a program megvalósításában. Snežana Došić iskolaigazgató elmondta, hogy 2011-től a felnőttoktatást lebonyolító tanárok szakmai továbbképzésen is részt vettek, hogy megfelelően ellássák a feladatukat: 
– Az elmúlt iskolaévben három csoportban bonyolítottuk le a felnőttoktatást a moholi iskolában. Az első csoportba tartoztak azok a felnőtt személyek, akik az 1–4. osztályt végezték el, a második csoportba azok, akik az 5–6. osztályt, illetve a harmadik csoportba azok, akik a 7–8. osztályos tanulmányokat fejezték be. Ebben az évben a második és harmadik csoportba tartozó személyek végezték el általános iskolai tanulmányaikat az intézményben. Az első csoportba nem volt elég jelentkező, így ezt nem nyitottuk meg. A végzősök között az idén 26 induló volt. Nagyon elégedettek lehetünk velük, mert mindegyikük végigcsinálta a képzést. A program 2013 szeptemberében fejeződik be, de ez nem jelenti azt, hogy mi befejezzük a munkát az iskolában, hanem őszre folytatjuk a felnőttképzést. Amennyiben az oktatási minisztérium június 30-ig elfogadja a felnőttoktatásra vonatkozó szabályzatot, akkor ennek a feladatnak az ellátására hitelesítenünk kell az intézményt. Amennyiben nem fogadják el a szabályzatot, akkor viszont pályázatot írnak ki, amelyre jelentkezni fogunk, és folytatjuk a képzést. A jövőben a projektum támogatása nélkül folytatjuk a munkát, mivel megfelelően felkészültünk a felnőttképzésre, hiszen erre képzett pedagógusgárdával rendelkezünk, valamint számíthatunk az oktatási minisztérium támogatására is – közölte Snežan Došić.

Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola épületében osztották ki a bizonyítványokat a Második esély nevű programban részt vett felnőtteknek. Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja tizenöt 5. és 6. osztályt befejező felnőttnek és huszonöt 7. és 8. osztályt elvégzőnek adta át a bizonyítványát. A végzősökre ezek után még záróvizsga és szakmai továbbképzés is vár. Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott mintaprogram ugyan ezzel véget ér, de az iskola a továbbiakban is folytatja a felnőttképzést.

(Forrás: Magyar Szó online)

Lezárult a Vajdasági Fémipari Klaszter projektum

2013.05.27.

Zárókonferenciával tegnap ért véget a Vajdasági Fémipari Klaszter projektum. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt 24 hónapban jelentősen megnövekedett a fémipari csoportosulásba tömörülő vállalatok száma. Jelen pillanatban mintegy 116 tagja van. A 862 000 euró értékű projektum 86%-át az Európai Unió finanszírozta, de jelentős szerepet vállaltak ennek megvalósításában a tartományi kormány, valamint a projektumban részt vevő felek is – mondta a Temerinben megtartott zárókonferencián Zoran Pekez, a projektum menedzsere.

Az EU képviselői mellett jelen voltak köztársasági, tartományi és községi tisztségviselők is.

Mint elhangzott, az elmúlt két év alatt számos továbbképzésre került sor, 76 vállalatban bevezették az ISO szabványt, számos országgal együttműködnek. Jelen pillanatban 6300 foglalkoztatottja van a fémipari csoportosulásnak, évente 300 millió eurós bevételre tesznek szert. A jelenlevők és a felszólalók egyetértettek abban, hogy a projektum vége egy valami újnak a kezdete is, és hogy a vajdasági fémipari vállalatok összefogásával újabb kapuk nyílhatnak meg előttünk.

A zárókonferenciát megelőzően a résztvevők körbejárták a klaszter részére nemrégiben kialakított műhelyeket, amelyekben különböző továbbképzéseket szerveznek majd.

ácsi

(Forrás:VajdaságMA)

Magyarkanizsa: Ingyenes tanfolyam

2013.05.16.

Fiatalok elsajátíthatják az üzletiterv-írás fortélyait

Sikeresen pályázott a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény a Tartományi Ifjúsági és Sportügyi Titkárságnál azzal a projektummal, melynek célja 20 személy részére egy 30 tanórás tanfolyam megszervezése és lebonyolítása.

A tanfolyamra elsősorban 18 és 30 év között fiatalok jelentkezését várják, előtudásra nincs szükség. A hallgatók a tanfolyamon elsajátíthatják az üzleti terv írásának fortélyait. A tanfolyam során annak az üzleti tervnek a formáját veszik alapul, melyet a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal is használ az önfoglalkoztatási program keretében.
Az oktató Kaszás Judit közgazdász, aki több mint tizenhárom éve magánvállalkozó, és több évtizedes könyvelői tapasztalattal rendelkezik.
A képzésen a részvétel tandíjmentes, az oktatási nyelve magyar.
A jelentkezés feltétele egy önéletrajz és motivációs levél elkészítése és beküldése május 28-áig az edukacija@cnesa.rs e-mail címre. Bővebb felvilágosítás a 024/874-077-es vagy a 024/873-043-as telefonszámokon Búzás Hedvig oktatásszervezőnél kapható.

(Forrás: VajdaságMA)

Továbbképzés oktatásunk jövőjéért

2013.05.13.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2013. május 18-án 10 órai kezdettel akkreditált TANOM továbbképzés keretében Oktatásunk jövőjéért címmel pedagógus konferenciát szervez Újvidéken, a Ferences-rend kollégiumának dísztermében, Dusán cár utca 4. szám alatt. A konferencia vitaindító előadását Muhi Béla alelnök tartja.
Jelentkezni kizárólag jelentkezési lapon lehet, amely letölthető a www.vmpe.org.rs honlapról. 
A kitöltött jelentkezési lap beküldhető villámpostán a nsvmpe@gmail.com címre, vagy faxon a 021/548-259-es telefonszámon. További információk a VMPE irodában 021/548-259 (munkanapokon 08-14 óráig)
Bejelentkezési határidő 2013.05.17., 12 óra. A résztvevők száma ezúttal nem korlátozott.

(Forrás: VajdaságMA)

Szakembereket képzünk, de kinek és milyent?

2013.05.07.

A szakemberhiány, főleg a gyártással foglalkozó területeken, egyike a munkaadók legnagyobb problémájának – írja a Dnevnik napilap.

Éppen ezért a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nemrégiben bejelentette, 9000 munkáltatót fog megkérdezni, mennyi illetve milyen szakemberekre van szükség, hogy ezáltal előreláthassák a munkaerőpiac szükségleteit, s ezzel összhangban változhasson és alkalmazkodhasson az oktatási rendszer.

A megkérdezettektől kapott pontos információk alapján a foglalkoztatási szolgálat az oktatási intézményekkel együtt újabb akciókat szervez majd, így alkalmazkodva a gazdaság igényeihez.

Jó példája lehet annak, hogy valamit tenni kell e területen, a NIS nemrégiben kiírt foglalkoztatási pályázata, ahol a mintegy 5000 pályázó közül alig tudtak kiválasztani 300-at, akik megfeleltek az alapvető követelményeknek.

„Összevetve a munkaadók új igényeit a korábbiakkal, megállapíthatjuk, hogy szükség van-e újabb szakirányok bevezetésére az oktatási rendszerben, vagy csak valamilyen kisebb képzésre, szakképesítésre, át- illetve továbbképzésekre van szükség” – véli Zoran Martinović, a munkaügyi minisztérium államtitkára.

Nebojša Atanacković, a munkaadók uniója elnökének elvárásai szerint, a begyűjtött adatok alapján meghatározható lesz, milyen irányba kell összpontosítani az oktatást annak érdekében, hogy az a gyakorlatban is eredményes legyen, illetve olyan szakembereket képezzen és olyan tudással lássa el őket, amelyet később fel tud használni a gazdaság.

Az idő és a technológia fejlődése nagymértékben számolt fel olyan szakmákat világszerte, amelyek szakembereit még mindig viszonylag nagy számban képezik a szerbiai középiskolákban, illetve az egyetemeken is. Emellett, folyamatosan termelünk ki olyan szakembereket a felsőfokú intézményekben a költségvetés terhére, akiknek több ezer kollégája munkanélküliként tengeti életét már évek óta, hiszen nincs hol elhelyezkednie. Másrészt, az információs-technológia területek minden szintjén akkora szükség van a szakemberekre, mint „egy falat kenyérre”, mégsem nevelünk ki belőlük eleget, illetve – különösen a középiskolákban – teljesen inadekvát oktatási program szerint képezik őket. (Dnevnik)

(Forrás: VajdaságMA)

Az MNT civil szervezetek támogatására vonatkozó 2013-as pályázata

2013.04.25.

 C – 2 

 

SZERB KÖZTÁRSASÁG - VAJDASÁG AUTONÓM TARTOMÁNY

A  MAGYAR NEMZETI TANÁCS

Közigazgatási Hivatala

 

            A Magyar Nemzeti Tanács szervei által biztosított támogatások odaítélésének eljárásáról szóló határozat (elfogadva 2012. július 25-én H/13/2012 iratszám alatt) 1. szakasza 3. bekezdése és 6. szakasza) alapján a Tanács elnöke a 2013. április 23-án meghozott MNT-639/K/2013-C/197/1 iratszámú határozatával közzéteszi a 

A MAGYAR NEMZETI TANÁCS

CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA VONATKOZÓ,

2013 ÉVBEN ODAÍTÉLENDŐ TÁMOGATÁSOK PÁLYÁZATI FELHÍVÁSÁT   

 

1./A pályázat formája: nyíltpályázat.

2./A pályázati kiírás alapján kiosztásra kerülő támogatás: 1.227.000,00 (azaz: egymilliókétszázhuszonhétezer) dinár.

3./A támogatás vissza nem térítendő.

A támogatás igényelhető: működésre, eszközbeszerzésre és rendezvényszervezésre (A megítélt és folyósított támogatások kizárólag a Támogató által meghatározott célokra fordíthatók. Egyéb célú, a pályázatban megfogalmazottaktól eltérő felhasználáshoz a Támogató írásos jóváhagyását kell kérni. Ilyen jóváhagyást a Tanács elnöke adhat írásos formában).

A támogatás előfinanszírozásra igényelhető.

A támogatás felső határa: 50.000,00 dinár.

A pályázat tárgyának ebben az évben kell megvalósulnia. A jelentést az odaítélt eszközök felhasználásáról a naptári év november 30-ig szükséges leadni a Szekeres László Alapítványnak. 

4./A jelen határozat alapján meghirdetett támogatási pályázaton a szerbiai székhellyel rendelkező civil szervezetek pályázhatnak, kivéve a kulturális alaptevékenységű szervezeteket, amelyek részére a Magyar Nemzeti Tanács részéről külön pályázat kerül kiírásra.

A meghirdetett támogatási pályázaton a pályázók egy kérelmet adhatnak át.

5./A pályázatokon való részvétel feltételei, hogy:

-       a pályázó jelen pályázat 4. pontjának megfelelően a kiírt pályázat részvevői körébe   tartozik, és

-       a pályázó a pályázati határidőn belül beadta a pályázati jelentkezését a pályázati kiírásnak    megfelelően a Szekeres László Alapítványnak, és

-       a pályázónak nincs elmaradott és határidőre el nem számolt tartozása a Támogató felé, és

-       a pályázó hiánytalan dokumentációt nyújtott be a pályázati kiírásnak megfelelően a Szekeres László Alapítványnak.

6./A pályázat határideje:

-       a pályázati felhívás 2013. április 25-től 2013. május 15-ig áll nyitva a pályázók         számára,

-       a pályázatok beérkezési határideje: 2013. május 15., 14 óra,

-       a pályázat a pályázati jelentkezések határidejét követő legkésőbb 30 napon belül       elbírálásra kerül,

-       a pályázati eredmények az elbírálást követő legkésőbb 5 munkanapon belül közzétételre       kerülnek a Tanács honlapján, és a pályázók elektronikus formában tájékoztatva lesznek.

 

7./A pályázatokat magyar nyelven kell benyújtani.

A pályázat lebonyolításáról és elszámoltatásáról a Szekeres László Alapítvány gondoskodik.

A kérelmeket elektronikus és nyomtatott formában is be kell küldeni!

A pályázati űrlap (C-3) a  www.mnt.org.rs és awww.szla.org.rshonlapról letölthető.

Elektronikus formában a kérelmeket a rendszeresített pályázati űrlapon (C- 3) kell elküldeni a következő e-mail címre: office@szla.org.rs.

A kinyomtatott és aláírt pályázati űrlapot (C-3) egy eredeti példányban, postai küldeményként a Szekeres László Alapítvány, 24000  Szabadka/Subotica, Age Mamužića 11/II. címre kell eljuttatni, vagy személyesen munkanapokon 8 és 16 óra között a Szekeres László Alapítványnak az Ago Mamužić utca 13. számú épülete II. emeletén levő irodájába, illetve munkanapokon és hétvégén 8 és 18 óra között a szabadkai Magyar Ház portáján (Ago Mamužić utca 11.).

A pályázatokat a „CIVIL PÁLYÁZAT-2013” megjelöléssel, ellátva a pályázó nevével és címével kell beadni.

8./ A pályázat elbírálását végző bizottság összetétele: Szűcs Balázs-elnök, Beretka Katinka-tag, Lovas Ildikó-tag, Dr. Lengyel László-tag, Simon Erzsébet-tag, Joó Horti Lívia-tag, Dr. Zsoldos Ferenc-tag. 

A pályázat elbírálást végző bizottság a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala elnökének 2013. március 4-én, MNT-305/K/2013-J/134/3 iratszámú végzésével lett kinevezve a 2013-as naptári évre.

9./A pályázatok elbírálásánál a Vajdasági Magyar Civil Kataszterben szereplő szervezetek előnyben részesülnek.

A pályázat elbírálási mércéi A Magyar Nemzeti Tanács szervei által biztosított támogatások odaítélésének eljárásáról szóló határozat (elfogadva 2012. július 25-én H/13/2012 iratszám alatt) kerültek meghatározásra.  A határozat szövege letölthető a Magyar Nemzeti Tanács honlapjáról (www.mnt.org.rs.).

A támogatások odaítélésének javaslatáról, az illetékes bizottság minden körülményt figyelembe véve ÉRTÉKELI A PÁLYÁZATI JELENTKEZÉSEKET,   különös tekintettel a kiírt pályázati célok megvalósulására, és„MEGFELELŐ”  VAGY „NEM MEGFELELŐ” ÉRTÉKELÉST ADHAT,  melyeket továbbít a Tanács elnökének, döntéshozatalra.

Forráshiányra való hivatkozással a pályázati jelentkezések elutasíthatóak.

Az elbírált pályázaton odaítélt támogatásra a Támogatott kizárólag a Tanács elnökével megkötött egyedi szerződés alapján szerez jogokat és vállal kötelezettségeket. 

10./A pályázat melléklete: C – 3 pályázati űrlap,   

11./ A pályázati eredményként meghirdetésre kerülő jogosultsági rangsorról a Tanács elnöke külön határozattal dönt. A döntés ellen fellebbezésnek nincs helye. A döntésről a pályázók hivatalos értesítést kapnak.

12./Az elbírált pályázaton odaítélt támogatásra a Támogatott kizárólag a Tanács elnökével megkötött egyedi szerződés alapján szerez jogokat és vállal kötelezettségeket.

13./ A megítélt és folyósított támogatások a Támogató által elfogadott elszámolási szabályzat alapján kerülnek elszámolásra, amelynek rendelkezései a kiírt pályázat részét képezik.

14./Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a kiírt pályázat alapján jogosultságot szerzett pályázó nem valós adatokat szolgáltatott annak elbírálásához, elveszíti a jogosultságát a támogatásra és a Közigazgatási Hivatalnak jogában áll az addig folyósított összeg visszafizetésére kötelezni.

15./A pályázati felhívás a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány honlapján, valamint a Magyar Szó című napilapban kerül megjelentetésre.

16./További információk a Szekeres László Alapítvány 024/554-450-es telefonszámán kaphatóak.

 

 

         Dr. Korhecz Tamás

                                                                                                                 a Magyar Nemzeti Tanács elnöke

(Forrás: Magyar Nemzeti Tanács honlapja)

Az eredeti kiírás olvasható és a csatolt dokumentumok letölthetők a következő honlap címről:

http://www.mnt.org.rs/12-Palyazatok/738-Az-MNT-civil-szervezetek-tamogatasara-vonatkozo-2013-as-palyazata

Magyarkanizsa: A hő- és hangszigetelő szakemberek átvették diplomáikat

2013.04.25.

A magyarkanizsai Oktatási és Művelődési Intézmény felnőttképzéssel foglalkozó részlege tavaly hazánkban egyedülálló projektre nyert támogatást: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton 600 ezer forintot ítéltek meg a Hő- és hangszigetelő szakember képzés című projektjüknek. A képzés elsődleges célja az volt, hogy a hallgatókból olyan szakembereket, szakmunkásokat képezzenek, akik képesek megfelelni a korszerű építőipari, épületenergetikai elvárásoknak, hogy az itt szerzett gyakorlati és elméleti tudást hatékonyan hasznosítsák majd munkahelyükön, vagy az elsajátított ismeretek birtokában munkát, illetve munkahelyet szerezzenek. A tandíjmentes oktatásra a tervezett 15 főnél sokkal többen jelentkeztek, így további támogatók bevonásával 28, többnyire munkanélküli hallgató vehetett részt a 126 órás kurzuson. A képzés résztvevői, miután megismerkedtek az épületek szigetelésének elméleti tudnivalóival, gyakorlati oktatáson vettek részt, és ennek részeként a Kuckó Nagycsaládosok Egyesületének ajánlására a nehéz anyagi körülmények között élő nagycsaládos Körmöczi Antal családi házán végezték el a hőszigetelést, díjtalanul. Szerdán délelőtt Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója, Nyilas Mihály, Magyarkanizsa község elnöke, valamint Bunford Tivadar, a Masterplast YU Kft. igazgatója mondott beszédet az elkészült háznál, majd elhelyezték a támogatók nevével ellátott emléktáblát. A pályázat sikeres lebonyolításához a szigetelőanyagról, a polisztirolról a szabadkai székhelyű Masterplast YU Kft. gondoskodott. A tanfolyamot támogatta Nagy István cége, a Jumol, valamint Losonc Ferenc vállalkozása, az Ács Feri. A projektum megvalósításához hozzájárult Magyarkanizsa önkormányzata, valamint a Pannon Forrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter. A diplomaosztást megelőzően dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a délvidéki felnőttoktatás egyik alappillére a Cnesa, ezért az itt megvalósult képzés példaértékű. Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatok Fejlesztésével megbízott vezetője kiemelte, hogy a képzés annak az energiatakarékosságot és az alternatív energiák felhasználását szorgalmazó programnak a folytatása, amelyben korábban a Pannon Forrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter, illetve néhány építőipari és energetikai klaszter állapodott meg, éppen Magyarkanizsán. A sikeresen levizsgázott 26 hallgatónak a Cnesa pincehelyiségében Sarnyai Károly igazgató adta át a diplomákat.

M. I.

(Forrás:VajdaságMA)